Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Donald Trump fick sin första utmanare – Nikki Haley inledde sin presidentkampanj utan att nämna sin främsta motståndare vid namn

Nikki Haley inledde sin presidentkampanj utan att nämna sin främsta motståndare vid namn - Spela upp på Arenan

Donald Trump har nu fått sin första utmanare, ett år innan republikanernas primärval kör igång. Nikki Haley försöker vinna partiets presidentkandidatur genom att framställa sig som framtiden för partiet.

Sakta men säkert kommer kampanjerna inför presidentvalet 2024 igång. Donald Trumps första och hittills enda utmanare Nikki Haley inledde på onsdagen sin kampanj i Charleston i South Carolina. Hon var för drygt 10 år sedan delstatens första kvinnliga guvernör.

Utanför USA (och South Carolina) är hon mest känd som Trumps före detta FN-ambassadör 2017-2018.

Den 51-åriga Haley som har indiskt påbrå är den första republikanen som öppet utmanar den tidigare presidenten Donald Trump inför det republikanska partiets primärval som kör igång om ett år.

I sitt kampanjtal framställde hon sig som den nya generationen av republikanska ledare som kan vinna val och locka nya väljare.

– Om du är trött på att förlora - ge din röst till en ny generation.

Republikanernas presidentkandidat Nikki Haley kan räkna med ett stort stöd i hennes delstat South Carolina.
Bildtext Republikanernas presidentkandidat Nikki Haley kan räkna med ett stort stöd i hennes delstat South Carolina.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Haley: Dags för en kvinna att vinna

Hon passade på att beta av många inrikesfrågor som ses som viktiga för de republikanska väljarna, dessutom betonade hon sin utrikespolitiska erfarenhet och att hon är beredd att utmana USA:s största fiende Kina.

Haley lyfte flera gånger i sitt tal fram att hon är kvinna och uppvuxen i en indisk-amerikansk familj. Hon konstaterade att det är dags att göra något USA aldrig gjort tidigare, skicka en tuff kvinna till Vita huset.

– Låt den bästa kvinnan vinna.

Det republikanska partiet har tidigare haft svårt att hitta starka kvinnliga presidentkandidater. Haley kan dessutom locka röster bland förortskvinnor, en väljargrupp Trump hade svårt att nå i det senaste presidentvalet.

Samtidigt som hon vill framstå som en fräsch kandidat som till skillnad från Trump blickar framåt, inte bakåt, lät hon bli att nämna sin motkandidat vid namn. Istället levererade Haley en försiktig pik till den 76-årige Trump och den 80-årige presidenten Joe Biden.

– Vi borde inför ett obligatorisk kompetenstest för politiker som är över 75 år.

Trumpkampanjen gick genast till attack

Om Haley lät bli att gå till direkt attack mot Trump, höll den tidigare presidentens kampanj inte tillbaka

Bara minuter efter att Haley avslutat sitt kampanjtal publicerade Trumps kampanj ett uttalande där Haley beskylldes för att vilja skära ner i social- och sjukvårdsförsäkringen, något som är impopulärt även bland många republikaner.

Dessutom lät Trumpkampanjen förstå att hon i ett tidigt skede av sin politiska karriär sagt att Hillary Clinton var en av hennes förebilder.

Enligt opinionsmätningarna ligger Haley ändå långt bak i startfältet, hennes stöd är enligt flera mätningar under 5 procent. Men till skillnad från Trumps tal i november - bjöd hon på mycket energi framför en hurrande publik.

Donald Trump har hittills inte sett henne som ett hot, men börjar hennes opinionssiffror stiga är fler påhopp från Trumps sida att vänta.

Nikki Haley får tuff konkurrans av kommande kandidater

För att vinna väljarnas stöd utanför hemdelstaten South Carolina bör hon tydligare visa att hon är ett alternativ, inte bara till Trump utan även de övriga kommande republikanska kandidaterna.

I spekulationerna figurerar flera namn.

Den i Florida populära guvernören Ron DeSantis ses som den starkaste utmanaren till Trump. Enligt New York Times kommer han eventuellt att meddela om sin presidentkandidatur i maj eller juni.

Floridas guvernör Ron DeSantis i röd slips och blå kostym bakom en talarstol fotograferad snett nerifrån.
Bildtext Floridas guvernör Ron DeSantis blev omvald med stor marginal i november.
Bild: All Over Press

Den tidigare utrikesministern och CIA-chefen Mike Pompeo, liksom Trumps vice president Mike Pence väntas likaså finnas med i startfältet.

I spekulationen finns även flera mittenrepublikaner, som de före detta guvernörerna i Maryland och Arkansas, Larry Hogan och Asa Hutchinson.

Liksom nuvarande guvernören i New Hampshire Chris Sununu, är även Virginias guvernör Glenn Youngkin är ett namn att lägga på minnet.

Kampanjerna kommer igång i sommar

Det är ännu långt till primärvalet och mycket hinner hända. 2012 och 2016 hade det republikanska partiet vid motsvarande tid ingen presidentkandidat - nu har partiet två.

Enligt de senaste mätningarna stöder över en tredjedel av de republikanska väljarna Donald Trump. För att knappa in på den tidigare presidentens försprång bör kandidaterna visa att personen verkligen är ett alternativ till Trump.

Nikki Haley gjorde i sitt första kampanjtal ett försök.

– Vi är redo att att lämna de unkna idéerna och slitna namnen bakom oss. Vi är mer än redo, för en ny generation att ta över i framtiden.