Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Antalet elbilar på Finlands vägar fördubblades i fjol – se vilka märken som är populärast

Sähköauton latauskaapeli talon kulmalla.
Bildtext I fjol utgjorde elbilarna 17,4 procent av alla nya bilar som registrerats eller tagits i bruk i Finland. Motsvarande andel 2021 var 9,5.
Bild: Juha-Petri Koponen / Yle

Antalet elbilar på Finlands vägar växte till sig rejält i fjol. Elbilarna utgjorde nästan en femtedel av alla nya registreringar. Vid årsskiftet rörde sig 20 100 elbilar på Finlands vägar.

I Skatteförvaltningens nypublicerade statistik kan man följa med utvecklingen av fordonen som är beskattade i Finland. Landets bilpark växer till sig när gamla och nya fordon importeras, och bestod i fjol av 153 900 beskattade fordon. Antalet beskattade elbilar steg från 9 500 år 2021 till 20 100 år 2022.

Fjolårets populäraste bilmärken

I listorna från Skatteförvaltningen räknar man med både nya och begagnade bilar. Måttet är antalet beskattade fordon under respektive märke.

Alla drivmedel

  1. Toyota (13 % av alla beskattade fordon)

  2. Mercedes-Benz (10,3 %)

  3. Volvo (9,8 %)

  4. Volkswagen (9,7 %)

  5. BMW (5,9 %)

El som drivmedel

  1. Tesla (19,2 % av alla elbilar)

  2. Volkswagen (11,8 %)

  3. Nissan (7,0 %)

  4. Hyundai (6,6 %)

  5. Volvo (5,9 %)

Allt dyrare bränsle och skatt sporrar till elbilsköp

Dieselbilar och bensinbilar blir allt dyrare att beskatta i Finland. I samverkan med stigande bränslepriser finns det starka incitament att skaffa en elbil, för de som har råd med det.

”I fjol tog antalet elbilar ett stort skutt uppåt. Tidigare har antalet elbilar stigit jämnt men Rysslands anfallskrig och det höga bränslepriset bidrog till att särskilt öka efterfrågan på begagnade elbilar i fjol”, säger överinspektör Tapio Rouhainen i Skatteförvaltningens pressmeddelande.

Att beskatta en ny elbil är gratis. Att beskatta en ny dieselbil kostade i mediantal 6 238 euro i fjol. En ny laddhybrid kostade i mediantal 1 795 euro att beskatta.

”Orsaken till den höga skatten är att det knappt längre tillverkas små och billiga dieselbilar”, säger Rouhainen.

Bilskatterna drog in drygt en halv miljard euro till statsfinanserna i fjol.