Får man poängavdrag om man överskrider det rekommenderande teckenantalet i läs- eller skrivkompetens?
Observera att teckenmängden är en rekommendation, inte en norm, och för långa svar leder inte automatiskt till poängavdrag. Det betyder inte att överlånga svar är utmärkta. I ett svarsom är till exempel mycket längre än rekommendationerna finns det en riskatt examinanden svävar ut på sidospår och sådant som blir irrelevant för uppgiften drar ner poängen. Man ska kunna få fulla poäng för ett svar som följer den rekommenderade längden. Det som också mäts i provet är att man har förmågan att plocka ut det väsentliga ur en text och svara på uppgiften på ett komprimerat sätt.
Är det illa ifall jag inte hade nästan ett enda stilmedel i uppg 1.1? Jag skrev om dem på ett ungefär men skrev ej begreppet…
Om man i svaret visar att man förstått texten och kunnat göra väsentliga iakttagelser är man på god väg. För de högsta poängen krävs att man använder rätt begrepp och kan ge exempel ur texten. Men man ska komma ihåg att det är helheten på svaret som avgör och att bedömningen görs utifrån bedömningskriterierna.
Måste man i uppgift 4 också ta i beaktande tiden då låttexten skrevs? hur höga pöäng kan man få ifall man inte skrev det, utan bara om vår tid.
Får man poängavdrag om man trodde att text 4 var från 2010 då de stod att den var publicerad då…
Ett årtal leder inte till poängavdrag utan det viktiga är den diskussion och det resonemang som förs i texten. I uppgiften ombads examinanden analysera och tolka texten samt ställa den i relation till vår tid. För de högsta poängen krävs att man beaktar alla aspekter i sitt svar och resonerar kring vår tid kontra den tid som tas upp i låttexten. Men man ska komma ihåg att det är helheten på svaret som avgör och att bedömningen görs utifrån bedömningskriterierna.
Skulle man koppla till historiska kontexten i upp. 3 fast det inte direkt frågades?
Det är inget krav att koppla till den historiska kontexten. I bedömningsstödet konstateras att examinanden visar kulturell läskompetens genom att koppla den hotfulla stämningen till typiska drag för en skräck- eller spänningsroman eller en historisk och kulturell kontext för tiden då händelsen utspelas. Men man ska komma ihåg att det är helheten på svaret som avgör och att bedömningen görs utifrån bedömningskriterierna.
Finns det några universella frågor man kan applicera på en läskompetens uppgift? Alltså frågor som alltid bör besvaras oberoende av den specifika frågeställningen?
Vad är det viktigaste att kunna för att klara sig i läskompetensen?
Det viktiga är att läsa frågan: vad efterfrågas i den? Så ska man läsa materialet med ett öppet sinne och fundera exempelvis på framställning, syftet med texten, vem som skrivit texten, vem som är mottagare osv. Det är viktigt att hålla sig till uppgiften och inte peta in sådant som inte är relevant för frågeställningen.
Är det illa om man underskrider teckenmängden grovt!!?
Men om det är ok att överskrida med teckenmängden, är det då även ok att underskrida teckenmängden mycket?
Är det illa om man skrev 1000 texken under rekommenderade teckenmängden?
Är det okej om man skriver lite över eller under den rekomenderade teckenmängden?
Ytterst handlar allt om innehållet i det man tar upp. Om svaret är väldigt kort finns det naturligtvis en risk för att något väsentligt inte kommit med och att svaret bli begränsat. Bedömningskriterierna tar ställning till korta svar.
Frågorna besvarades av Pamela Granskog, som är censor och ordförande för sektionen för modersmål och litteratur vid Studentexamensnämnden.