Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland utan inbjudan då det är dags för säkerhetskonferens med Ukrainakriget i centrum

Statsminister Sanna marin och president Sauli Niinistö meddelar om regeringens beslut att lämna i en Natoansökan
Bildtext Såväl statsminister Sanna Marin som president Sauli Niinistö deltar i konferensen.
Bild: Silja Viitala / Yle

Kriget i Ukraina står högst på agendan då en lång rad stats- och regeringschefer samlas till den traditionella säkerhetskonferensen i München. Finland och Sverige kommer tilldelas pris för beslutet att söka medlemskap i Nato.

– Under konferensen i fjol fanns det fortfarande en liten strimma av hopp om att Vladimir Putin inte skulle angripa sitt grannland, vilket han gjorde bara fyra dagar senare, säger Christoph Heusgen som är förbundskansler Angela Merkels tidigare säkerhetspolitiske rådgivare och Münchenkonferensens nye chef.

– Den enighet vi visade upp då var inte en tillräckligt tydlig signal och nu tvingas vi fundera på var vi står och hur det ska gå vidare, slog Heusgen fast då han under veckan presenterade konferensens program.

Heusgen talar om Ukrainakriget som en civilisatorisk brytning och det här sätter tonen för veckoslutets konferens.

I München kommer diskussionerna bland annat kretsa kring kampen mellan demokrati och autokrati och om framtidsperspektiven för en regelbaserad internationell ordning.

Helt konkreta frågor är om det är den starkes rätt som gäller och om presidenter och regeringschefer ostraffat ska kunna inleda angreppskrig och begå krigsförbrytelser.

Inga skäl för att bjuda in Ryssland

Mycket kommer alltså kretsa kring Ryssland och landets brutala angreppskrig, men inga ryska ledande politiker har bjudits in.

– Han [Sergej Lavrov] är inte inbjuden. Utrikesminister Sergej Lavrov är en megafon för Kreml och Putin och om det ännu för några år sedan fanns vissa skäl för att bjuda in honom så finns de inte nu längre.

– Inga konferensdeltagare har heller kommit med några önskemål om att han borde vara på plats för diskussioner, säger Christoph Heusgen.

I stället kommer Ryssland i år att representeras av en rad i utlandet boende representanter för det ryska civilsamhället.

Från Finland deltar i år en större delegation, bestående av bland andra president Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin.

Bakom det här ligger bland annat att Finland och Sverige för sin Natoansökan tilldelas det utrikespolitiska Ewald von Kleist-priset.

– Självklart hoppas jag att det i München kunde gå vidare med Turkiet och Finlands och Sveriges ansökningar. Det skulle vara mycket viktigt. Samtidigt vet jag av erfarenhet att turkarna in i det sista brukar utnyttja liknande lägen för köpslående, säger konferenschefen Heusgen.