Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finansministeriets toppchef till politikerna: Att låna 10 miljarder per år är inte hållbart

Finansministeriets kanslichef Juha Majanen utanför statsrådsborgen invid Senatstorget i Helsingfors.
Bild: Silja Viitala / Yle

Finansministeriets ledande tjänstemän samlade på torsdagen riksdagspartierna till möte. Budskapet: Det är inte hållbart att låna 10 miljarder per år.

Ett sjuttiotal ledande politiker och tjänstemän från riksdagspartierna fick på torsdagsmorgonen höra Finansministeriets krassa sanning inför valet.

– Vi är oroliga för vår framtid. Om vi tar nya lån för 10 miljarder per år utan tecken på förändring är det inte en hållbar väg, säger Finansministeriets kanslichef Juha Majanen till journalister efter mötet.

Enligt Majanen ville Finansministeriet ge politikerna en klar bild av vilka åtgärder som krävs för att bryta den negativa spiralen.

Underskottet väntas nästa år bli mellan tre och fyra miljarder större än Finansministeriet räknade med i fjol våras. Orsaken är bland annat att räntorna på statsskulden stiger, att inflationen ökar utgifterna och att välfärdsområdena behöver pengar för vården.

År 2024 är underskottet 10,7 miljarder om inget görs. Åren som följer ser inte ljusare ut.

Tillväxt och sysselsättning löser inte allt

Finansministeriets analys är att det krävs en kombination av satsningar, nedskärningar och skattehöjningar för att på sikt nå ekonomisk balans.

Bland annat efterlyser Majanen satsningar på utbildning, forskning och utveckling för att Finland ska kunna dra ekonomisk nytta av den gröna omställningen. Dessa satsningar kommer ändå inte att bära frukt innan 2030-talet.

Flera partier hoppas att tillväxt och ökad sysselsättning ska skapa balans i statsfinanserna. Enligt Finansministeriet finns det ändå ingenting som tyder på snabb ekonomisk tillväxt och partiernas mål att öka sysselsättningsgraden till 80 procent är utmanande. De människor som var lätta att sysselsätta har redan fått jobb.

– Det är onekligen ett tufft mål som skulle betyda 200 000 fler arbetstagare. Det är möjligt, men det kräver många åtgärder. Onekligen måste arbetslöshetsförmånerna i så fall förändras, säger Majanen.