Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Det milda vintervädret sätter hård press på landets vägar – mindre finansiering gör vägunderhållet mycket utmanande

Bildtext Arkivbild. Landsvägarna i Finland vittrar sönder och reparationsskulden ökar då finansieringen är för liten för att underhålla allt.
Bild: Yle/Nicke Packalén

Det milda vintervädret med plusgrader på dagarna och minusgrader om nätterna skapar stora problem för vägnätet. Vägunderhållet gör vad de kan men hinner tyvärr inte lappa alla hål som uppstår.

– Det är bekymmersamt och utmanande då vintervädret har blivit så milt som det är, säger vägmästare Markus Salminen vid närings-, trafik-, och miljöcentralen i Egentliga Finland. Jag minns ännu för 20 år sedan då vi hade torra kalla vintrar som var mycket bättre för vårt vägnät.

Salminen samarbetar med underleverantörer och ansvarar för vägunderhållet för de statligt ägda vägavsnitten på Kimitoön, Pargas, Salo och Pemar. Salminen ansvarar för cirka 2 600 kilometer väg och cykelled i regionen.

Äldre man i blå jacka och glasögon.
Bildtext Vägmästare Markus Salminen hoppas på kyligare väder för det skulle underlätta läget då det gäller underhållsarbetet i regionen.
Bild: Jesper Alm / Yle

– Vi försöker så gott vi kan, men så här milda vintrar så mäktar vi inte med allt, säger Salminen. Jag har förståelse för att bilister och andra trafikanter som yrkeschaufförer är irriterade.

Ny finansieringsmodell ger mindre klirr i kassan

Trafikledsverket ansvarar för hela landets vägar och skriver i ett pressmeddelande daterat till slutet av januari att vägunderhållet blir mycket tufft i år. Orsaken stavas den nya finansieringsmodellen som ger mindre pengar samtidigt som priserna har gått spikrakt uppåt.

– Läget är väldigt utmanande och vi har i år 150 miljoner euro mindre reserverat för vägunderhållet jämfört med tidigare år, säger Kari Wihlman som är överdirektör för Trafikledsverket. Inflationen har höjt priserna och markbearbetningskostnaderna har stigit med 25 procent på ett par år.

Enligt Wihlman har den nuvarande regeringen ökat anslagen men eftersom de beviljats i framkant så har man för 2023 mindre pengar reserverat för vägunderhållet jämfört med tidigare år.

Vägavsnitt i S:t Karins på skärgårdsvägen.
Bildtext Det milda vintervädret sätter hård press på vägarna som tar en hel del stryk.
Bild: Jesper Alm / Yle

En liten lättnad är att världsmarknadspriset på bitumen som används i asfalten som behövs för reparationer och asfalteringar nu verkar ha börjat sjunka. Priset har kommit ner från de rekordnivåer det låg på sommaren 2022.

I samband med Rysslands anfallskrig steg priserna markant vilket ledde till att man i ifjol endast hade möjlighet att reparera 2 300 kilometer belagda vägar i Finland då behovet skulle ha varit 4 000 kilometer.

Tyngre bilpark kan bli en utmaning för vägunderhållet

Färska siffror från Traficom visar att en femtedel av alla nyregistrerade bilar var ifjol elbilar. Då EU också tagit beslut om att förbjuda försäljningen av bensin- och dieseldrivna bilar från och med 2035 kommer andelen elbilar att öka.

– Det här sätter hårdare press på vägytorna eftersom bilarna oftast är tyngre och är de dessutom utrustade med dubbdäck kan det uppstå problem, säger Salminen. Men vi kan i nuläget inte säga något definitivt eftersom det forskas i ämnet.

Tesla-bilar på laddning.
Bildtext Antalet elbilar förväntas markant de kommande åren.
Bild: EPA-EFE/ JIM LO SCALZO

Nu hoppas Salminen på att resten av vintern bjuder på mer traditionellt vinterväder.

– Det mest optimala är kring minus fem grader och lätt snöfall, säger Salminen. Det skulle vägarna och vägunderhållet nu önska sig.

Diskussion om artikeln