Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Sophögar i Nagu irriterar invånare – problemet ska nu åtgärdas enligt företaget som sköter tömningen

Skräp ligger på marken utanför soptunnor.
Bildtext Pappersinsamlingen i Kyrkbacken i Nagu har väckt irritation bland invånarna.
Bild: Antti Airila

I Nagu har fulla avfallskärl vid sorteringsstationen i Kyrkbacken väckt irritation hos invånarna. Problemen ska nu åtgärdas, säger man vid Encore miljötjänster som ansvarar för tömningen.

Det är särskilt pappersinsamlingen vid sorteringsstationen som svämmar över. Nagubon Barbro Monthén är en av dem som lagt märke till problemet.

Då papperscontainrarna har varit för fulla har människor i stället lämnat tidningssäckar bredvid dem, säger hon.

– Det är jobbigt. Fåglarna sprider ut allt och det ser inte alls trevligt ut, säger Monthén.

I skärgården är det vanligt att sopor samlas på hög under sommarhalvåret då det rör sig mycket turister och sommargäster i området. Däremot är det ovanligare att det också vintertid är problem med överfulla sorteringsstationer.

– Vi uppmanas att sortera vårt skräp, men egentligen fråntas vi den möjligheten då sorteringsstationerna inte sköts om, säger Monthén.

Brister i kommunikationen

Vid företaget Encore miljötjänster, som ansvarar för tömningen av papperinsamlingen, säger fältchef Petri Raita att man haft lite otur på vägen inom företaget.

– Vi har nyligen bytt den underleverantör som sköter tömningen av papperinsamlingen och informationen om den här tömningsplatsen i Nagu har inte kommit fram till den nya leverantören, säger Raita.

Därutöver har Raita själv varit sjukledig och hans ställföreträdare har inte heller informerats om vad man kommit överens om gällande tömningen av pappersinsamlingen.

Enligt Raita har man diskuterat saken under den här veckan och ska åtgärda situationen.

– Transportföretaget, som ändå besöker samma ställe för att hantera annat avfall, sköter också tömningen av pappersbehållaren, säger Raita.

Under vinterhalvåret sker tömningen av pappersinsamlingen normalt med sex veckors mellanrum. Nu ska man följa med läget och utvärdera om tömningen eventuellt borde ske med tätare intervaller i fortsättningen.

– Föraren har fått instruktioner om att när det verkar som att kärlen börjar bli någorlunda fulla så kommer han att tömma dem varje gång separat utan några ytterligare frågor, säger Raita.