Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

“Vi är alla ingredienser i en pizza” – ny teaterfestival på Svenska Teatern lyfter fram det mångkulturella Finland

"De här dockorna är som våra egna barn" - Spela upp på Arenan

Vem har rätt till våra teaterscener? Festivalen New Theatre Helsinki på Svenska Teatern bjuder på tiotals föreställningar i tre veckor, med det mångkulturella i fokus, bland annat en 700 år gammal turkisk skuggteaterpjäs.

Två färggranna, snirkliga figurer dansar bakom en vit duk i takt till tamburinslag. Det är makarna Filiz Kurt Aksu och Mustafa Mahir Aksu som drar i trådarna bakom skärmen – och språket är turkiska. Vi befinner oss hemma hos dem i Vanda, där de har riggat upp scenen och bjuder på smakprov.

– Vart är vi på väg? Elefanternas land, gastar Karagöz, en av karaktärerna.

Skuggspelet Karagöz och Hacivat är en klassiker inom den turkiska teatern, och bygger på en över 700 år gammal Ottomansk tradition. Den har också upptagits i Unescos lista över immateriella världsarv, och visas nu veterligen för första gången på en institutionsteater i Finland. Den nyskrivna föreställningen Pizza Pizza Karagöz, skriven, regisserad och uppförd av Filiz Aksu, förlägger handlingen till en pizzarestaurang.

– I pjäsen fungerar pizzan som en metafor för det mångkulturella Finland där folk med olika hudfärg och etnicitet är som de olika ingredienserna, säger Filiz Aksu och fortsätter:

– Vi måste kunna leva tillsammans i fred. Mångkulturella relationer är viktiga, och utgör temat för vår föreställning.

En tvådimensionell docka med färgranna kläder mot en solig vindruta.
Bildtext I föreställningen får olika etniciteter och det mångkulturella plats.
Bild: Ilkka Loikkanen

I samband med att hon skrev pjäsen besökte hon flera restauranger och diskuterade med restaurangägare kring hur kunder av olika etnicitet beter sig. Hon visar upp olika en romsk docka i stor kjol, en finlandssvensk businessman i kostym och en somalisk kvinna i orange huvudduk. De är några av de tio karaktärer som ingår i föreställningen.

”Dockorna är som våra barn”

Paret tillverkar dockorna tillsammans i sitt sovrum. Filiz ritar först skisserna medan Mustafa karvar ur figurerna ur koskinn. De traditionella dockorna är numera svåra att hitta.

– Dockmakarna kan kräva upp till tusen euro för en traditionell docka! Och vi behöver tio, så vi beslöt oss helt enkelt att lära oss tillverka dem själva, säger Filiz Aksu, som själv har arbetat som skådespelare på olika teatrar i Turkiet i 25 år.

Men när paret började tillverka sina egna dockor insåg de varför de kostar så mycket.

– Det är mycket svårt och arbetsamt att tillverka dem. Det kan ta nästan en vecka, då blir de som ens egna barn. Dem vill man inte ge ifrån sig till en främling, säger hon och skrattar.

Finlandssvensk portföljgubbe i turkiskt dockteaterutförande
Bildtext Den här dockpjäsen föreställer en finlandssvensk affärsman.
Bild: Jenny Jägerhorn

Trots att Filiz Aksu jobbat länge med teater upplever hon att det inte är helt lätt att få plats på scenerna i Finland. Språket är delvis tillsvidare ofta ett hinder, även om hon lärt sig mycket finska på bara några år. Dessutom ska Karagöz och Hacivat alltid spelas på turkiska. Men ändå har också finländska skolbarn enligt henne gillat pjäsen, när de har visat upp den i skolor.

En man och en kvinna sitter vid ett skrivbord och tillverkar dockor.
Bildtext Makarna Aksu tillverkar dockorna i sitt sovrum.
Bild: Ilkka Loikkanen

Målsättningen är att det här inte bara ska vara en exotisk glimt av det mångkulturella utbudet

David Kozma, konstnärlig chef

Mångkulturella pjäser också i vardagen

Vem hör till Finland och vilka berättelser får plats på de finländska teatrarna idag? Vems perspektiv är det som lyfts fram? Det här är utgångspunkten för den nya festivalen New Theatre Helsinki, där pjäsen Pizza pizza Karagöz ingår som en av tiotals andra programpunkter. Festivalen inleds med en galakväll på Svenska Teatern på lördag. Festivalens konstnärliga ledare David Kozma hoppas mångkulturen får mer utrymme på de större scenerna också utanför festivalen.

– Det här med mångkulturalism är så pass nytt att kulturinstitutionerna ännu inte förstår att reagera. Därför är utbudet smalt trots att 8 procent av de som bor i Finland talar ett annat språk än finska och svenska.

Med festivalen vill man lyfta fram det mångsidiga kulturutbud som ofta hamnar i skymundan på de stora teaterscenerna, både för majoriteten och minoriteten.

– Målsättningen är att det här inte bara ska vara en exotisk glimt av det mångkulturella utbudet, utan att kulturinstitutionerna också i fortsättningen ska kunna erbjuda fler möjligheter både för konstnärer och publiken när det gäller att ta del av det Mångfaldsfinland vi idag lever i, säger Kozma.

En man håller i en skinnbit.
Bildtext Dockorna tillverkas av koskinn. Processen är arbetsdryg.
Bild: Ilkka Loikkanen

För vår del är den här festivalen ett startskott

Joachim Thibblin, Svenska teaterns chef

Svenska Teatern ska satsa på mångkulturell kultur

Svenska Teatern lånar sina scener för festivalen i hela tre veckor. Teaterchef Joachim Thibblin säger att det behöver finnas plats för det mångkulturella också utanför specialevenemang.

– För vår del är den här festivalen ett startskott. Vår styrelse slog i augusti fast att mångfald ska vara ett av våra fokusområden. Det kommer att synas på vår repertoar framöver men man måste börja någonstans.

När New Theatre Helsinki kom med ett förslag om samarbete nappade Svenska Teatern därför genast. Festivalen sysselsätter över 150 kulturarbetare.

– Jag ser det direkt som en gåva att vi får ta emot dem. Vi står för faciliteterna medan New Theatre Helsinki har kuraterat programmet.

Det visade sig ändå att utbudet av mångkulturell kultur var betydligt större än man förväntat sig och festivalen blev därför hela tre veckor lång. Den fortsätter senare på Uleåborgs stadsteater.

– Det var en stor överraskning att utbudet var så stort. Men vi ville låta så många blommor som möjligt blomma. Nu hoppas vi verkligen att publiken också hittar till festivalen. De här föreställningarna spelas inte normalt på våra scener och inte heller på andra institutioner.

Festivalen New Theatre Helsinki med teater, dans, dockteater, stand up, poesi, musik, diskussioner och workshops äger rum mellan 18.2–11.3 på Svenska Teatern i Helsingfors, programmet hittar du här. Pizza pizza Karagöz visas den 6.3.