Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Lintilä förklarar: Whatsappkontot blev inte kapat

Uppdaterad 16.02.2023 18:56.
Lintilä: Whatsappkontot blev inte kapat - Spela upp på Arenan

– Att jag själv använde ordet ”kapad” var en överreaktion. Men jag visste att jag inte själv hade skickat det här meddelandet, säger näringsminister Mika Lintilä (C).

Efter att en nidbild på statsministerns skickats ut från näringsminister Mika Lintiläs (C) telefon förra veckan förklarade han att hans Whatsappkonto hade kapats.

Nu har riksdagens dataskyddsavdelning undersökt telefonen och rapporten säger att så inte är fallet.

– Det positiva i rapporten är att kontot inte var kapat. Inget sådant brott har alltså skett, och det hade ju varit väldigt allvarligt, säger Lintilä när han möter pressen i riksdagen i dag.

Jag visste att jag inte själv hade skickat det här meddelandet

Mika Lintilä (C)

– Att jag själv använde ordet kapad var en kraftig överreaktion i en situation då jag visste att jag inte själv hade skickat det här meddelandet, säger Lintilä.

Parallellanvändning inte utesluten

Han säger ändå att rapporten inte kan utesluta att Whatsappkontot använts parallellt av någon annan.

– Experterna vet mer om vad parallellanvändning innebär så fråga av dem. Men uppenbarligen går det ganska lätt att göra med till exempel en QR-kod, säger Lintilä.

Lintilä har tidigare sagt att ingen annan har haft tillgång till hans Whatsappkonto.

En QR-kod används bland annat när ett Whatsappkonto ska tas i bruk i desktopversion på en dator.

Lintilä säger att diskussionen går vidare med dataskyddsavdelningen och troligen också polisen.

Nidbild på Sanna Marin och Matias Mäkynen

  • Meddelandet som skickades ut från Mika Lintiläs riksdagstelefon förra veckan innehöll en editerad bild som hånade statsminister Sanna Marin och riksdagsledamot Matias Mäkynen (SDP) och anspelade på otrohet.

  • Bilden ska ha skickats till ett stort antal politiker torsdag kväll för en vecka sedan.

  • Det var Lintiläs specialmedarbetare som noterade meddelandet. Själv sade Lintilä på fredagen att han omöjligt kunde ha skickat meddelandet eftersom han satt på middag.

Saarikko: Lintilä har mitt förtroende

Centerpartiets ordförande, Annika Saarikko, har kommenterat Whatsapp-händelsen, och säger att Lintilä nog kan fortsätta som minister, men att han gjorde en felbedömning när han så starkt började spekulera kring vad som egentligen hade hänt.

– Jag har känt minister Lintilä länge och jag har inte någon anledning att tvivla på att han berättat sanningen för mig i den här frågan. Mika Lintilä är en man som skulle ha kunnat skicka en sådan här mem, men hade han skickat det skulle han också ha erkänt det, säger Saarikko.

Riksdagen har utrett frågan, men rapporten publiceras inte, eftersom den har att göra med säkerhetsarrangemangen kring riksdagens informations- och kommunikationssystem, skriver Yle Uutiset.

Artikeln uppdaterade kl. 18.56 med Saarikkos kommentar och riksdagens rapport.