Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Blaue Frau, Viirus och Grus Grus Teatern tävlar om årets Thalia-pris

Uppdaterad 17.02.2023 10:46.
Grus grus teater, Blaue Frau och Teater Viirus
Bildtext Grus Grus Teaterns Extra-jungfru Evangelium, Blaue Fraus Crime of Passion och Teater Viirus´ Pelikanen är nominerade till årets Thalia-pris.
Bild: Jussi Virkkunen /ernestprotasiewicz.com / Liina Aalto-Setala

I mars prisbelönas årets teaterföreställning i samband med världsteaterdagen. Sammanlagt sju produktioner har nominerats, nu är det publikens tur att rösta fram sin favorit.

Blaue Frau, Teater Viirus och den tvåspråkiga gruppen Grus Grus Teaterns samarbete med Åboteatern Tehdas Teatteri hör till de sju teatrar som tävlar om årets Thalia-pris. Priset har delats ut sedan 2010, alltid i samband med en galakväll på världsteaterdagen i mars.

På Teater Viirus satte Juho Mantere upp en högst personlig version av Strindbergs Pelikanen. Resultatet var en intim och oförutsägbar teaterkväll som fick stämningar från Lars Norénska familjehelveten och tysk expressionistisk 1920-talsfilm att mötas.

– Jätteroligt, konstaterar den konstnärliga ledaren Jussi Sorjanen från Viirus då han får höra om prisnomineringen.

– Inte minst eftersom föreställningen mötte så många problem. På grund av pandemin måste vi flytta premiären fyra gånger och även om vi tyckte den blev konstnärligt riktigt lyckad så hittade den inte sin publik. Så det är roligt med en sådan lite försenad uppmärksamhet.

Iida Kuningas omgiven av plast.
Bildtext Bild från föreställningen på Teater Viirus.
Bild: ernestprotasiewicz.com

Åbobaserade Grus Grus Teatern är en tvåspråkig fri grupp som redan tidigare har uppmärksammats av Thalia-prisnämnden, år 2019 var man en av fyra teatrar som belönades.

Extra-jungfru Evangelium är ett samarbete med Tehdas Teatteri, där produktionen fick sin premiär i oktober i fjol. Ishmael Falkes berättelse om Palestinas första och sista sexleksaksaffär är ett slags politisk föremålsteater där sexleksaker framför ett absurt passionsspel. Så får historien om en gammal konflikt en ny infallsvinkel.

Då Ishmael får höra om prisnomineringen befinner han sig i Tel Aviv.

– Det är spännande att jag får höra det av dig just när jag är här, berättar han, eftersom det var här hela föreställningprojektet fick sin början. Det känns lite symboliskt, som att en cirkel har slutits.

– Jag hoppas att nomineringen kan hjälpa till med att en bredare publik ska hitta inte bara föreställningen utan också hela Israel/Palestina-frågan.

Ishmael Falke från Grus Grus Teatern, från föreställningen Extra-jungfru Evangelium.
Bildtext Ishmael Falke.
Bild: Jussi Virkkunen

Blaue Fraus Crime of Passion var ett slags AA-möte för kärleksberoende där publiken blir en del av föreställningen. Här lovade den fiktiva organisationen Companions att med föreläsningar, gruppsamtal och behandlingsmetoder göra besökaren fri från beroendet av ständiga kärleksrus. Resultatet bär en diskussion om romatiska relationer kontra vänskap, och hur vi prioriterar våra relationer.

- Jätteroligt, konstaterar också Blaue Fraus Joanna Wingren när Svenska YLE får tag på henne.

- Och roligt att vi är nominerade just med den här föreställningen. Dels för att vi fortfarande spelar den, vi ska åka till Stockholm med den i höst, dels för att jag tycker den är speciellt rolig att spela. Och det kanske handlar om att den är en mix av deltagarbaserad teater och rent teatrala element.

En kvinna och en man sitter i varsin stol. Kvinnan håller i en slags iPod vars hörlurar mannen har i öronen.
Bildtext Sonja Ahlfors och Christoffer Mellgren i Crime of Passion.
Bild: Liina Aalto-Setala

De övriga fyra nominerade föreställningarna är Anastasia (Tampereen Teatteri), Kemi – muistio puista (Kemin Kaupunginteatteri), Matriarkaatti (Zodiak / Sámi Pavilion,Venice Biennale) och Viimeinen Atlantis (Lappeenrannan kaupunginteatteri).

Thalia-priset strävar efter att belöna en föreställning som väcker diskussion, lockar en ny publik, uppmärksammas internationellt, eller annars bedöms som viktig, och via det skapa diskussion om teaterkonstens betydelse.

De nominerade föreställningarna har valts av en jury bestående av fem kulturjournalister, bland annat Ann-Christine Snickars från Åbo.

Artikeln kompletterad med Joanna Wingrens kommentarer klockan 13.20.

Artikeln har senare kompletterats med uppgiften om att Grus Grus Teaters föreställning producerats i samarbete med Tehdas Teatteri.