Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Polisen och Vasa finska församling får kritik av pappan som avslöjade kvinnan som spelade barn

Barnkläder som hänger i rad på krokar.
Bild: Petri Niemi / Yle

Pappan till ett av barnen i församlingsklubben, och som brottsanmälde kvinnan som låtsades vara ett barn, har lämnat in ett klagomål om polisens agerande till riksdagens justitieombudsman.

Polisen i Österbotten kritiseras för agerandet i fallet med den 40-åriga kvinna som spelade ett 13-årigt barn i en församlingsklubb i Vasa.

Pappan till ett av barnen i klubben, som också brottsanmälde den vuxna kvinnan, har lämnat in ett klagomål till riksdagens justitieombudsman över polisens agerande.

Kvinnan deltog i församlingsklubbens verksamhet under 2020 till 2021, tills hennes verkliga ålder uppdagades.

Pappan brottsanmälde kvinnan, hennes förmodade man och församlingens personal i november 2021.

Pappan undrar varför polisen inte hörde honom

Polisen berättade i måndags att de inte misstänker att något brott har begåtts i ärendet.

Pappan är nu missnöjd över polisens agerande i fallet. Han undrar varför polisens förundersökning tog så länge och varför den sedan blev klar så fort fallet nådde offentligheten.

Dinosaurus ja krokotiili -lelufiguurit katsovat ulos nukkekodista. Taustalla henkilön käsi asettelee nukkekodin kalusteita paikalleen.
Bildtext I klubbens verksamhet deltog lågstadiebarn i klasserna 1-6.
Bild: Dani Branthin / Yle

Pappan tycker också att det är konstigt att polisen inte hörde honom.

– Som kärande har vi hela tiden väntat på att höras. Nu känns det som att polisen har tagit beslut i ärendet med bristfällig information, säger pappan till Yle.

Pappan förblir anonym i den här artikeln på grund av ärendets känsliga natur och för att skydda hans 10-åriga dotters identitet. Yles redaktion känner till pappans identitet.

Kvinnan hade en övertygande historia

Enligt pappan hade kvinnan berättat en tragisk historia i församlingens klubb om hur hennes mamma nyligen hade dött. Därför kunde hon inte heller gå i skola.

Klubbens verksamhet var för lågstadiebarn i klasserna 1-6.

Pappan bedömer att kvinnan ville ha empati från barnen, bland annat av hans dotter.

– Min dotter ville hjälpa kvinnan, och kvinnan var i nära kontakt med min dotter.

Familjen lärde känna kvinnan och hennes påstådda pappa via meddelanden. Dottern bjöd hem kvinnan för att leka och kvinnan höll också födelsedagsfest, dit hon bjöd tre barn från församlingsklubben.

Där fanns också den man, som kvinnan påstod var hennes pappa, men som är i samma ålder som kvinnan. Parterna delar även efternamn.

Redan innan födelsedagsfesten började 10-åringens pappa fundera över kvinnans utseende och uttryckte hemma en oro över att det var en vuxen kvinna på bilderna.

När kvinnan frågade om dottern kunde komma och sova över började pappans varningsklockor ringa, bland annat för att kvinnans påstådda pappa också skulle vara där.

Kvinnan deltog också i ett av församlingens läger

Kvinnan deltog också i Vasa finska församlings läger tillsammans med andra barn i februari 2020. Lägret pågick över två nätter och pappan är orolig över vad som hände där.

– Församlingens anställda borde känna till riskerna, eftersom vi litar på dem när vi sätter våra barn i deras händer. Som pappa skulle jag vilja veta vad som hänt där.

Församlingens anställda borde känna till riskerna, eftersom vi litar på dem när vi sätter våra barn i deras händer

Pappan är besviken över hur församlingen agerat och tycker att de anställda inte varit professionella.

– Jag är själv ingen människokännare, men jag såg tydligt att kvinnan inte var ett barn. Det kan hända att de trott kvinnan var ett barn, men om de tänker så måste de vara dumma eller naiva, enligt mig.

Han frågar sig också varför församlingen först nu ändrat sina riktlinjer, efter att fallet nådde offentligheten. Enligt kyrkoherden vid Vasa finska församling, Tuomio Klapuri, ska de framöver kontrollera barnens och vårdnadshavarnas uppgifter.

– Borde de inte ha gjort det redan när kvinnans riktiga ålder avslöjades, undrar pappan.

Det var tack vare pappan som kvinnan avslöjades och i och med det förbjöd församlingen henne att delta i klubben. Församlingen har också varit i kontakt med polisen.

Barnomdbudsmannen: Att kontrollera personuppgifter borde vara praxis

Barnombudsmannen Elina Pekkarinen vill inte kommentera ett enskilt fall. Hon säger ändå att ledarnas ansvar är entydigt.

– Man ska varken vara naiv eller neurotisk, utan realistisk. Man ska komma ihåg att alla inte har rent mjöl i påsen. Jag anser att i sådan här organiserad verksamhet finns det ingen orsak att inte kontrollera människors bakgrund inom ramen för lagen. Det är barnets rättighet och kränker ingen.

Jag anser att i sådan här organiserad verksamhet finns det ingen orsak att inte kontrollera människors bakgrund inom ramen för lagen. Det är barnets rättighet och kränker ingen

Kyrkoherden, Tuomo Klapuri, säger att man har förlitat sig på de uppgifter som uppgetts, men att församlingen nu tänker skärpa sin linje.

Barnombudsmannen säger att man inte bara kan grunda beslut på tillit i frågor som gäller barn.

– Vi har många exempel på hur våld mot barn har kunnat pågå en längre tid inom religiösa samfund. Det är möjligt just på grund av att man baserar verksamheten på tillit. Det kan vara att dit kommer människor, som medvetet utnyttjar atmosfären av tillit. Enligt forskning är risken hög för sådant inom religiösa samfund.

Kyrkoherden: Vi agerade enligt den information vi hade då

Vasas finska församlings kyrkoherde, Tuomo Klapuri, säger att så fort de fick veta om händelsen berättade de om kvinnan till delar av eftermiddagsklubbens föräldrar.

– Vi var då i kontakt med de föräldrar vars barn kvinnan hade haft mer kontakt med, säger Klapuri.

Kyrkoherden vill inte spekulera i efterhand ifall man borde ha agerat annorlunda.

– I den stunden agerade vi enligt den information som fanns då. I efterhand kan man förstås säga att vi att borde ha agerat mer precist, men i det läget agerade vi enligt de villkoren.

Klapuri säger att han inte var involverad i klubbens verksamhet vid tidpunkten, men att det berättats att kvinnan kunde uppföra sig i enlighet med den ålder hon påstod sig vara.

– Hon var väldigt skicklig på det och kunde också klä sig på ett sätt som passade åldern.

Från och med nu vill församlingen kontrollera vilka som är med i deras verksamhet för minderåriga.

– Denna slags välvillighet och tillit måste vi se på med ett kritiskt öga i framtiden, säger Klapuri.

Den här veckan klarnade det också att pappans brottsanmälan mot församlingens anställda inte gick att hitta i polisens system. Pappan gjorde en ny brottsanmälan gällande församlingens agerande.

Yles redaktion hade på onsdagen inte kunnat nå förundersökningsledaren i det här fallet.

Artikeln är en översättning och bearbetning av Yle Uutisets artikel Isä tyrmistyi seurakunnan ja poliisin toiminnasta 13-vuotiaaksi tekeytyneen nelikymppisen tapauksessa ja teki kantelun oikeusasiamiehelle av Heidi-Maria Harju och Jaana Mattila. Översättningen är gjord av Markus Bergfors.