Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Norrena & Frantz: ”Alla snygga singelmän hade redan varit ihop med någon av mina vänner”

Uppdaterad 18.02.2023 07:11.
I förgrunden en bister ung kvinna, i bakgrunden skymtar en man och kvinna som ler mot varandra
Bild: WAVEBREAKMEDIA

Att bli ihop med en god väns före detta kärlek, får man det?

Det är ingen enkel fråga att besvara, men Relationspoddens lyssnare gjorde ett tappert försök.

Man kan förstås inte förbjuda någon att bli ett par. Om du var ihop med någon i högstadiet kan du knappast sätta dig på tvären om din vän och din ungdomskärlek fattar tycke för varandra många år senare.

Å andra sidan finns risken att vänskapen får en törn ifall din vän och personen du en gång trodde var den rätta plötslig struttar runt hand i hand.

Många av veckans brevskrivare poängterar att det finns gott om nyanser här. Andra är mera säkra på sin sak och tycker att vänners ex alltid är förbjuden frukt.

I podden gör vi ett försök att komma till botten med denna rätt kvistiga fråga. Ett plock från veckans brevskörd hittar du här.

Är kompisens ex för evigt förbjuden frukt?

31:03

Inte okej!

Det finns oskrivna regler, det här är en av dem. Jag har ingen förståelse för att man ens vill/ tillåter sig förälska sig i en väns partner.

Vänner emellan öppnar man sitt djupaste inre, man pratar ofta om känsliga frågor, delar glädje, sorg, tankar, upplevelser och känslor. Många gånger vet den bästa vännen mera om dig än din partner.

Många separationer och skilsmässor kan vara både traumatiska och sorgliga. Att ens bästa vän börjar sällskapa med ens före detta kan upplevas som ett stort svek. Vännen sitter inne med mycket information som aldrig varit avsett att nå exets öron.

40+

Fyra kvinnor sitter kring ett bord och skvallrar förtjust
Bildtext ”Nähä, gör han verkligen det? Jag skulle ALDRIG stå ut med det! (Eller skulle jag ...?)”
Bild: CandyBox Images 2013

Det händer hela tiden

Det händer väl hela tiden att det byts partner i kompiskretsar, särskilt på mindre orter där utbudet är litet.

Det har hänt mig flera gånger, åt båda hållen. Att bli lämnad när snubben väljer ens kompis istället är ju jobbigt för stunden, men inga relationer varar för evigt.

Man kan ju bryta med kompisen också, så slipper man se det hela. Varken vänskap eller romantik behöver vara huggen i sten.

Pia 50

Sörjer väninnan men inte exet

När jag lämnade mitt ex tog min (fd bästa) väninna över. Lite konstigt kändes det, hon visste ju det mesta om honom och hans dåliga sidor (psykopatiska drag) innan.

Det positiva var att jag tyckte att mina barn fick en bra bonusmamma. Vi försökte vara vänner efteråt men min och exets relation var så infekterad så det gick inte.

Inte höll deras förhållande heller, det var lika destruktivt som vårt. Men om de blivit lyckliga hade jag varit glad för deras skull. Jag sörjer min väninna ännu ibland trots att det gått 25 år.

Lillalotta 54år

Jag fick byta jaktmarker

Senast jag kom ut ur en lång relation insåg jag att de enda snygga singelmännen som var intressanta för mig var ex till härliga vänner eller till nära bekanta!

Efter att ha sagt ”tack men nej tack” till flera förbjudna herrar sade jag adjöss till småstan och flyttade till en storstad där jag fick leva singelliv utan att behöva bekymra mig om andras dejtinghistorik.

I den nya staden dejtade jag loss i ett drygt halvår och hittade sen en härlig man att kila lite stadigare med. Mycket trevligare med friska vindar.

Stadsflyttaren 33

Leende kvinna i gul jacka lutar sig mot mörkklädd man med skägg
Bildtext ”Puss på dig min friska vind till storstadspudding!”