Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Varningar för att Ryssland kan försöka stjälpa regeringen i Moldavien – precis som landet fått ny premiärminister

Bild på Moldaviens nya regering.
Bildtext Moldaviens nya premiärminister Dorin Recean har tillträtt tillsammans med sin regering efter att ha fått parlamentets godkännande.
Bild: EPA-EFE

Dorin Recean tar över som Moldaviens premiärminister. Hans regering fortsätter kursen mot ett moldaviskt EU-medlemskap, samtidigt som det kommit uppgifter om att Ryssland planerat destabilisera landet.

Den 48-årige försvars- och säkerhetsrådgivaren Dorin Recean är Moldaviens nya premiärminister. Han blev godkänd av det moldaviska parlamentet på torsdag eftermiddag.

– Den nya regeringen kommer att ha tre prioriteringar: Ordning och disciplin, ett nytt liv och ekonomi samt fred och stabilitet, sa Recean enligt Reuters när han blev nominerad till posten för en vecka sedan.

Recean, en erfaren politiker som tidigare bland annat varit inrikesminister, sa också att den nya regeringen kommer fortsätta hålla strategisk kurs mot moldavisk EU-integration.

Dorin Recean, Moldaviens nya premiärminister
Bildtext Dorin Recean godkändes av parlamentet som ny premiärminister på torsdagen.
Bild: EPA-EFE

Svårt krisdrabbat land

Recean tar över efter partikollegan Natalia Gavrilita, som för en dryg vecka sedan meddelade att hon avgår som premiärminister.

Kristina Melin som är biträdande analytiker på FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut i Sverige, säger att tidpunkten för Gavrilitas besked överraskade.

– Att hon skulle avgå just nu var inte så väntat, men det är heller inte orimligt att anta att de kriser som präglat Moldavien det senaste året har satt press på regeringen.

Moldavien är ett av de länder som drabbats hårdast av kriget i Ukraina utan att vara en direkt part i konflikten.

Gavrilita, som hann sitta 18 månader på posten, motiverade också sin avgång genom att hänvisa till de kriser som uppstått i krigets spår.

– Det handlar bland annat om att Moldavien tagit emot en stor flyktingvåg från Ukraina. Det är över 650 000 ukrainare som flytt till landet och 100 000 av dem är kvar, säger Melin.

En kvinna med ett barn i famnen på ett flyktingläger i Moldavien.
Bildtext En ukrainsk flykting på ett flyktingläger i Moldavien.
Bild: Dumitru Doru / EPA

Uppgifter: Ryssland försöker byta ut regeringen

För en vecka sedan rapporterade moldaviska myndigheter också att Ryssland planerat försöka destabilisera landet.

Myndigheterna har beskrivit det som planer på en statskupp där paramilitära grupperingar ska ta över centrala myndighetsbyggnader och byta ut regeringen, i syfte att installera en pro-rysk och Kremltrogen regering och därmed förhindra Moldaviens EU-närmande, säger Melin.

Hon påpekar att det är svårt att veta hur tillförlitliga de här uppgifterna är.

– Men man kan konstatera att Ryssland tidigare har förhindrat länder i sitt närområde från att närma sig väst och västliga institutioner, och från att demokratiseras. Det mest tydliga exemplet på det är Ukraina.

Hur ser du på risken att Moldavien skulle dras in i kriget i dag?

Det är svårt att spekulera om sannolikheten i det. Det har funnits en rädsla för det i Moldavien, som har varit högre i vissa perioder av kriget och lägre i andra. I april skedde ett antal explosioner i Transnistrien som skapade stor oro för att regionen skulle dras in i konflikten, säger Melin.

Men det förblir såklart ett orosmoment för Moldavien och för den nya regeringen.

Skyhög inflation och oroligheter i utbrytarregion

Kriget i grannlandet har också påverkat den moldaviska ekonomin negativt, inte minst som följd av att ryska företaget Gazprom har begränsat tillgången till gas, vilket orsakat en energikris.

– Ekonomin har gått från att vara dålig till sämre, med skyhög inflation. Och när ryska missiler har slagit ut elnätet i Ukraina har det även påverkat Moldavien, säger Melin.

Det finns också en oro gällande vad som ska hända med utbrytarregionen Transnistrien i nordöstra Moldavien, där ryska trupper varit stationerade sedan 1990-talet.

– De ryska robotar som flugit in i moldaviskt luftrum och även landat på moldavisk mark, nu senast i februari, har även spätt på oron för att landet ska dras in i kriget.

Moldavien, Transnistrien på kartan.
Bildtext Ryska trupper har funnits stationerade i den moldaviska utbrytarregionen Transnistrien sedan 1990-talet.
Bild: Derrick Frilund / Yle

Fortsatt fokus på att närma sig EU

Moldavien styrs i dag av en president och ett parlament som stöder ett närmande till väst och EU. Moldavien beviljades officiell kandidatstatus för EU-medlemskap i somras.

Det finns inga tecken på att den nya premiärministern kommer frångå den tidigare regeringens linje.

– Man kommer att fortsätta närma sig EU och utföra de reformer som det inbegriper. Man kommer även fokusera på lag och ordning, säger Melin.

– Man kan möjligtvis också skönja ett visst större fokus på Moldaviens försvar, som är väldigt underfinansierat och inte särskilt starkt, i Receans uttalanden.

Melin säger att Moldavien har haft perioder då det funnits ett mer utbrett pro-ryskt stöd i landet. Under hösten ägde även stora demonstrationer rum i huvudstaden Chisinau mot regeringens EU-vänliga politik. De arrangerades av oppositionspartiet Shor.

– Men det är svårt att veta hur stort stöd antiregeringsprotesterna egentligen hade eftersom det förekommit uppgifter om att personer betalats för att delta i dem och eftersom landet är starkt exponerat för rysk desinformation, säger Melin.

Färska opinionsundersökningar har i kontrast visat att det finns ett stort stöd bland befolkningen för att närma sig EU.

– Både landets president och det nuvarande parlamentet valdes på ett tydligt pro-europeiskt mandat.

 Moldovan presidentti Maia Sandu puhuu lehdistötilaisuudessa presidentinlinnassa Chisinaussa, Moldovassa 13.2.2023
Bildtext Moldaviens president Maia Sandu.
Bild: EPA-EFE