Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Planerna för batteriindustriområdet i Vasa framskrider som väntat – stadsdirektör Häyry: "Högst sannolikt att projektet förverkligas"

Karta över Gigavasas placering
Bildtext En anodmaterial-, en katodmaterial- och en battericellfabrik planeras till batteriindustriområdet i Vasa.
Bild: Leena Luotio / Yle

Enligt Vasas stadsdirektör Tomas Häyry har Gigavasa-området under vintern väckt intresse bland flera kunder. Enligt honom styr Finlands goda ESG-värden aktörer till Vasa.

I Finland och inom Europeiska unionen satsas det just nu starkt på gruv- och batteriindustrin.

Då det gäller råvaror vill man inte inom EU vara för beroende av länder som till exempel Kina. I framtiden ses sällsynta jordmetaller och litium som viktigare råvaror än till exempel olja och kol.

Finland är det enda landet i EU, som kan producera alla centrala batterimineraler.

Finlands Malmförädling har för tillfället på gång flera projekt som hör ihop med gruv- och batteriindustrin runt om i Finland. Marknaden för den här sortens industri ökar enligt Finlands Malmförädling med 50 procent årligen.

Batteriindustriområdet som planeras i Vasa är en del av en större satsning på gruv- och batteriindustrin i Finland och för tillfället framskrider projektet enligt planerna.

Miljökonsekvensbedömningsprocessen (MKB) för katodmaterialfabriken är i gång och ett samarbetsavtal har undertecknats med Freyr Battery.

Då det gäller anodmaterialfabriken uppskattas produktionen vara i gång inom 3-4 år. MKB-programmet ska enligt stadsdirektören Tomas Häyry lämnas in till myndigheterna inom några veckor.

– Preliminära diskussioner med myndigheter ska föras inom kort, säger Häyry.

Förberedelserna för MKB-programmet för battericellsfabriken framskrider också och kommer att lämnas in före sommaren.

Porträttfoto på Tomas Häyry
Bildtext Tomas Häyry ser positivt på Gigavasa-områdets framtid.
Bild: Kim Blåfield / Yle

Ansvarsfullheten styr aktörer till Norden

Häyry ser det som högst sannolikt att projektet förverkligas, men projektet har också mött på motgångar.

I slutet av 2021 beslöt brittiska Johnson Matthey dra sig ur projektet efter lönsamhetskalkyler. I höstas rapporterades det i sin tur att Grafintec och Epsilon Advanced Materials, som skrivit under ett intentionsavtal med staden, gått skilda vägar.

Under vintern har Gigavasa-området, enligt Häryry, väckt intresse hos nya kunder.

– Man kan säga att varje vecka är någon delegation på besök och de har alla varit intresserade, säger han.

Tidigare har konkurrensen om aktörer varit stor med bland andra Ungern. Men enligt Häyry ser det nu ut som att Finlands fina ESG-värden styr aktörer till Norden.

ESG-värden är kriterier som förknippas med hållbara investeringar. Till kriterierna hör att man tar hänsyn till miljön, det sociala ansvaret och god förvaltning då man gör ett investeringsbeslut.

– Det är oerhört bra och något som vi måste ta vara på, konstaterar Häyry.

Artikeln är en översättning av Yle Pohjanmaas artikel Vaasan akkuteollisuusalueen suunnitelmat etenevät odotetusti – kaupunginjohtaja Häyry: ”Pidän hankkeen toteutumista erittäin todennäköisenä” skriven av Aliisa Uusitalo. Översättning och bearbetning Juho Teir.

Diskussion om artikeln