Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Grönt ljus för Lovisa kärnkraftverks fortsättning: "Betyder arbetstillfällen och samfundsskatter i flera decennier framåt"

Jan D. Oker-Blom
Bildtext Lovisas stadsdirektör Jan D. Oker-Blom är nöjd över att kärnkraftverket på Hästholmen får fortsätta ända fram till 2050.
Bild: Petteri Sopanen / Yle

Lovisa kan räkna med arbetstillfällen och samfundsskatter i flera decennier framåt tack vare statsrådets beslut att ge grönt ljus för de två reaktorernas fortsättning.

På torsdag beslöt statsrådet att förlänga Fortums driftstillstånd för Lovisa kärnkraftverk. De tidigare driftstillstånden löper ut 2027 och 2030, men de nya låter de två reaktorerna jobba på till 2050.

Lovisas stadsdirektör Jan D. Oker-Blom säger att de på staden är mycket nöjda över beskedet. Beslutet var väntat, men de ville inte ta det för givet.

– Vi är lättade och nöjda över att lovet gick igenom. Det har en stor betydelse för Lovisa, säger Oker-Blom.

Kärnkraftverket betyder arbetstillfällen för Lovisaborna, fastighets- och samfundsskatt för staden och inte att förglömma att det finns flera företag som fungerar som underleverantörer för och kring kraftverket.

Hästholmens kraftverk från fastlandet, vintertid.
Bildtext Kärnkraftverket på Hästholmen är byggt på 1970-talet.
Bild: Hanna Othman / Yle

Oker-Blom säger att staden nu kan se med tillförsikt på framtiden och fortsätta som förut.

– Vi kan räkna med att det finns en efterfrågan, en dragningskraft och gynnsam ekonomisk utveckling i Lovisa för många decennier framåt. Och det är jätteviktigt, säger Oker-Blom.

Det är saker som andra företag letar efter då de funderar var de ska etablera sig, och människor då de funderar var de ska bosätta sig.

– På det sättet är det här något som sätter Lovisa på kartan igen och påminner om Lovisas livskraft och goda framtidsutsikter.

Vy från Kuckostenen mot Hästholmens kärnkraftverk.
Bildtext Kärnkraftverket ligger sydost om Lovisa centrum och kan ses tydligt från utsiktstornet på åsen.
Bild: Yle / Hanna Othman

Nu när välfärdsområdena kommit i gång och fört med sig en stor del av kommunalskatten så betyder det att samfundsskattens betydelse har ökat. Det betyder att näringslivet och konkurrenskraft har blivit allt viktigare för kommunerna och städerna.

– Det här beslutet kommer lägligt för det visar att trycket på invånarnas skattesats inte ökar under den närmaste tiden, som den skulle ha gjort i en situation där det inte fanns den här typens stora, industriella satsningar, säger stadsdirektör Oker-Blom.

Diskussion om artikeln