Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Pargas nya idrottshall ska stå klar i juni 2024 – de senaste planerna presenterades på välbesökt invånartillfälle

Uppdaterad 17.02.2023 10:51.
Publik på evenemang.
Bildtext Drygt 30 människor dök upp då Piug Ab som bygger den nya idrottshallen i Pargas presenterade det senaste.
Bild: Jesper Alm / Yle

Arbetet med den nya idrottshallen i Pargas framskrider enligt planerna och senast i mars ska konkurrensutsättningen av bygget inledas.

På torsdagskvällen arrangerade byggherren Piug Ab ett invånartillfälle för intresserade Pargasbor. På plats var ett trettiotal personer som ville diskutera hallens egenskaper och hur den byggs.

– Vi har senast idag suttit ner med konsulterna och diskuterat igenom de planer som vi tagit fram och vi kan nog säga att byggprojektet nu är igång på allvar, säger Mikael Enberg som är fritidssekreterare vid Pargas stad och verkställande direktör för Piug Ab. Nu handlar arbetet mycket om diskussioner med samarbetspartners samt konkurrensutsättande.

Äldre man i glasögon.
Bildtext Fritidssekreterare Mikael Enberg är glad att konkurrensutsättningen äntligen kan inledas och det är fullt upp med byggprojektet av den nya idrottshallen.
Bild: Jesper Alm / Yle

Enligt Enberg ser det också bra ut med den ansökan om statsbidrag som bolaget lämnade in i december 2022.

– Vi tar inte ut något på förhand men Egentliga Finlands idrottsråd möts ikväll samtidigt som det här tillfället och enligt dem ser vår ansökan bra ut och vårt projekt ligger på andra plats i regionen, säger Enberg. Men beslutet om statsstöd avgörs i april och utan det blir det svårt att ro projektet i hamn.

Byggkostnaderna har påverkat budgeten

Under planeringens gång har budgeten svällt i många repriser. Enligt Enberg beror det på att byggpriserna har stigit markant under de senaste åren.

– Men för tillfället har byggpriserna rentav börjat sjunka och dessutom verkar byggprojekt läggas på is så det kanske är en fördel att vi först nu börjar konkurrensutsätta vårt projekt, säger Enberg. Tiden får utvisa hur det går men som jag ser det tror jag nog vi kommer att klara oss med den budget vi har nu.

Visionsbild på idrottshall.
Bildtext Så här ser har arkitekten tänkt att den nya idrottshallen ska se ut. Taket ska gå i grått och fasaden i rödbrunt och dessutom ska hallen utrustas med solpaneler längs med väggen.
Bild: Piug Ab.

I nuläget beräknas den nya hallen kosta 3,75 miljoner euro varav 1,2 miljoner euro finansieras av Pargas stad, 1,8 miljoner euro av Piug Ab och statsstödet går lös på 750 000 euro.

– Det är mycket viktigt att vi kan få statsstödet för att kunna genomföra projektet men för tillfället känns det bra, säger Enberg.

Enligt Enberg kommer projektet att läggas ut som en helhetsentreprenad och det verkar finnas ett intresse för att bygga hallen.

– Jag tror nog att vi kan hitta byggföretag med goda referenser som vill bygga den nya hallen och vi kommer att ha våra egna granskare som ser till att kvalitetsnivån håller streck, säger Enberg.

Handboll, badminton och innebandy spelas i hallen

Då hallen med sina 1475 kvadratmeter står klar i juni 2024 så ska det åtminstone spelas handboll, badminton och innebandy där.

– Andra idrottsgrenar är förstås också välkomna men de är de här grenarna som nu har mest behov av träningsutrymmen, säger Enberg.

Enligt Stefan Lindström som är styrelsemedlem i Piug Ab och leder projektarbetsgruppen för den nya idrottshallen så utrustas hallen med en fullstor spelplan på 1029 kvadratmeter.

– Vi har omklädningsrum och förråd men inga läktare eftersom det inte fanns rum för sådana, säger Lindström. Hallen har en frihöjd på 8 meter men vi tänker att matcher spelas i vår äldre hall Piuggen.

En liten infällning intill planen har vi nog planerat in betonar Lindström men någon större publik får nog tyvärr inte rum i hallen.

Privata och företag kan boka in sig i mån av möjlighet

Enberg hoppas att två hallar ska ge nya möjligheter och tanken är att kunna betjäna också nya kundgrupper förutom skolorna och idrottsföreningarna.

– Företag och privatpersoner kanske vill boka in sig och exempelvis spela badminton eller annat på morgnar eller dagar som det inte finns inbokade tider, säger Enberg. Det borde vara möjligt då vi får en hall till och alla euro vi kan få in underlättar förstås ekonomin.

Enligt Enberg beror mycket på vilka behov föreningarna och skolorna har då hallen väl står klar.

Då publiken fick chans att ställa frågor handlade frågeställningarna om vilka timhyrorna kommer att vara, vilka energilösningar man tänkt sig för hallen och hurudant högtalarsystemet blir.

– Vi försöker naturligtvis betjäna användarna så gott det går och tar i beaktande alla önskemål så gott det går, säger Enberg. Alla önskemål kommer vi inte att kunna uppfylla men vi försöker vårt bästa.

Föreningarna har stora förväntningar på den nya hallen

Jessica Ranta-Aho har representerat föreningarna i projektarbetsgruppen för den nya hallen och har stora förväntningar på den nya hallen.

– Det blir nog väldigt kul då hallen äntligen står färdig och det känns som att man lyssnat på föreningarnas önskemål, säger Ranta-Aho. Det viktiga är att vi äntligen får en träningshall för som läget är nu så är det väldigt svårt att hitta träningstider.

Ung tjej i läderjacka.
Bildtext Jessica Ranta-Aho har representerat föreningar i projektarbetsgruppen och tror nog att alla önskemål ska kunna tillgodoses då hallen står klar.
Bild: Jesper Alm / Yle

Ranta-Aho tror att alla föreningar kan samsas om de tider och möjligheter som finns i och med den nya hallen.

Dan Henrikssons döttrar spelar handboll i Piffen och väntar på den nya hallen och de möjligheter som den ger.

Mörk man i glasögon.
Bildtext Dan Henriksson tror att den hallen blir ett bra tillägg till det utbud som redan finns och att hans döttrar som spelar handboll nog blir glada över en ny träningshall.
Bild: Jesper Alm / Yle

– Det blir nog riktigt bra då den äntligen står färdig och ger nya möjligheter för skolor och idrottsföreningar i staden, säger Henriksson.

Men inget klister godkänns i den nya hallen, är det en besvikelse för en handbollsentusiast som dig?

– Nog är det säkert bra att det kan användas handbollsklister i bara en hall för det skapar problem för andra föreningar och idrottsgrenar, säger Henriksson. Så jag tror inte att det står och faller på det.

Stort intresse för den nya idrottshallen i Pargas

6:25

Diskussion om artikeln