Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kommentar: Minister Lintilä håller fast vid den enda möjliga storyn – det vill säga att han inte skickade det olycksaliga memet

Kommentatorna bild med minister Lintilä och pressen i bakgrunden.
Bildtext Många Centerpolitiker fick ett mem från näringsminister Mika Lintiläs (C) riksdagstelefon för en vecka sedan. Lintilä står fast vid att att han inte har skickat bilden.
Bild: Yle/Silja Viitala, Rolf Granqvist

Riksdagens dataskyddsavdelning konstaterar att det inte har hittats några hot mot riksdagens datasäkerhet. Näringsminister Mika Lintiläs tolkning är att det inte kan uteslutas att hans Whatsapp-konto har använts av någon annan.

För en vecka sedan sa det pling i en stor Centergrupps telefoner. De hade fått ett mem från näringsminister Mika Lintiläs (Centern) riksdagstelefon som drev med statsminister Sanna Marin (SDP) och vicepartiordförande Matias Mäkynen (SDP). Det var Lintiläs specialmedarbetare som noterade meddelandet.

Det här är vad vi vet med säkerhet och efter det blir det märkligt.

Memet var pinsamt, men inte oförlåtligt. Näringsministern kunde, om han hade känt sig skyldig, bett om ursäkt och gått vidare.

Lintilä: Ordet kapad var en överreaktion

Men det gjorde han inte. I stället hävdade han att hans telefon hade varit kapad medan han åt middag med en välkänd företagsledare. Lintilä hävdar att han inte hade tagit fram telefonen under middagen. Det fanns, enligt näringsministern, ingen möjlighet att han skulle ha skickat det olycksaliga memet.

I torsdags kallade näringsminister Lintilä till presskonferens och sa att ordet ”kapad” var en överreaktion. Men han framhärdade att han inte själv har skickat meddelandet.

Riksdagens dataskyddsavdelning har gått igenom Lintiläs riksdagsutrustning och har inte hittat några hot mot riksdagens datasäkerhet.

Däremot vill man på dataskyddsavdelningen inte kommentera om Lintiläs Whatsapp kan ha varit kapad. Lintilä tolkar dataavdelningens rapport som att det inte kan uteslutas att hans konto på Whatsapp har använts parallellt av någon annan.

Det är möjligt. Ingen annan än Lintilä vet nämligen på hur många telefoner och datorer som han har öppnat sin Whatsapp-app på. Ingen vet heller vem som har tillgång till hans maskinpark.

Mem med statsminister Sanna Marin (SDP) och vicepartiordförande Matias Mäkynen (SDP)
Bildtext Olycksaligt mem. En stor grupp Centerpolitiker fick en bild från näringsminister Mika Lintiläs (C) riksdagstelefon. Memet drev med statsminister Sanna Marin (SDP) och vicepartiordförande Matias Mäkynen (SDP).

Dataskyddsavdelningen berättar inte hur många maskiner Lintilä har använt och var de finns

Det är möjligt att näringsministerns telefon kan ha kapats under ett besök i Afrika. Det är möjligt att den afrikanska telefonkaparen har skickat det finskspråkiga memet som hånar statsministern och SDP:s vice ordförande.

Det är möjligt, men är det troligt?

Datasäkerhetsexpertisen säger att det är möjligt, men nej det är inte troligt. Det är möjligt att kapa ett Whatsapp-konto, men om man kapar en ministers Whatsapp är det inte sannolikt att man nöjer sig med att enbart sprida ett insinuerande mem.

Det finns så mycket mera som en hackare kunde göra.

Svenska Yle har varit i kontakt med riksdagens dataskyddsavdelning och bett att få veta på hur många maskiner näringsministerns Whatsapp är nerladdad på och var i världen maskinerna befinner sig. Det vägrar riksdagens dataskyddsavdelning att berätta. Rapporten som helhet är hemligstämplad av säkerhetsskäl.

Ministern har sagt att han kommer att be om att få sina datauppgifter av Meta som äger Whatsapp. Att Meta skulle dela den här informationen med någon annan än näringsminister Mika Lintilä bedömer experterna som nästan lika med noll.

Vi är helt enkelt tvungna att lita på Mika Lintiläs ord om att det inte är han som har skickat memet till centerpolitikerna. Påståendet är osannolikt, men teoretiskt möjligt.

Lönar sig oftast att välja den sannolika förklaringen framför den osannolika

En som fortfarande tror på honom är Centerpartiets ordförande, Annika Saarikko, som säger att Lintilä kan fortsätta som minister, men att han gjorde en felbedömning när han spekulerade om att hans telefon hade varit kapad.

Men låt oss göra tankeövningen att det trots allt är Mika Lintilä som har skickat memet från Lintiläs telefon. I så fall har Mika Lintilä redan passerat det som i filmerna brukar kallas för point of no return.

Han skulle i så fall inte kunna medge att han har ljugit. En annan historia strax före riksdagsvalet skulle tvinga honom att avgå och försätta hans parti i ett prekärt läge.

Det finns alltså bara en möjlig story för näringsminister Mika Lintilä – och den är att det inte var han som skickade memet. Exakt vad som hänt vet bara Lintilä.

En gammal regel säger att om du kan välja mellan en sannolik och en osannolik förklaring så bör du välja den sannolika. Den regeln är i det närmaste universell.

Diskussion om artikeln