Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Spanien första landet i Europa att bevilja betald ledighet för svår mensvärk

En kvinna i gul klänning som sitter ovanpå en wc-stol och håller sig för magen.
Bildtext Många lider i det tysta av svår mensvärk. Spanien vill bryta tabut kring svår mensvärk.
Bild: Dmitri Maruta

De som lider av svår mensvärk ska enligt en ny lag nu kunna få betald sjukskrivning i Spanien. Lagen stärker också Spaniens tillgång till aborttjänster på offentliga sjukhus.

Spanien godkände under torsdagen en lag som tillåter ett beviljande av betald sjukledighet för dem som lider av svår mensvärk. Spanien är det första landet i Europa att främja en sådan lagstiftning relaterad till mensvärk.

Lagen godkändes med rösterna 185–154 och införs för att försöka bryta tabut kring ämnet, enligt Spaniens vänsterregering. Liknande ledighet erbjuds just nu enbart i ett fåtal andra länder i världen, såsom Japan, Indonesien och Zambia.

– Det här är en historisk dag för feministiska framsteg, twittrade jämställdhetsminister Irene Montero innan omröstningen.

Montero säger att lagen är ett steg mot att ta itu med de hälsoproblem som oftast bara sopats under mattan. Ungefär en tredjedel av spanska kvinnor lider av svår mensvärk, enligt en spansk gynekologorganisation.

Ledigt så länge som det krävs

Lagen ger anställda som upplever svår mensvärk rätt att få ledigt så länge som det krävs. Läkarintyg behövs för sjukskrivningen, precis som för andra betalda sjukskrivningar av hälsoskäl.

CCOO, en av Spaniens främsta fackföreningar, välkomnar lagen som ett stort framsteg, där lagstiftningen nu erkänner ett problem som har ”ignorerats” fram tills nu.

UGT däremot, en annan stor spansk fackförening, varnar för att lagen skulle kunna stigmatisera kvinnor på arbetsmarknaden och indirekt hindra deras tillträde till arbetsmarknaden. Den här ståndpunkten yttrade också det största högeroppositionspartiet PP.

I samma lag stärker också Spanien tillgången till aborttjänster på offentliga sjukhus. Mindre än 15 procent av de aborter som utförs i landet sker just nu på offentliga sjukhus, främst på grund av etiska grunder hos läkare. Spanien är ett land med stark katolskt fäste.

Lagen tillåter också minderåriga i åldern 16 och 17 att göra abort utan tillstånd från föräldrarna.

Spaniens parlament godkände också under torsdagen en lag som tillåter människor att själva avgöra vilket kön de tillhör, utan någon medicinsk undersökning.

Källa: AFP

Diskussion om artikeln