Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

President Biden om de tre nedskjutna oidentifierade föremålen: Har inte kunnat kopplas till Kina

Joe Biden talar till reportrar.
Bildtext De senaste tre nedskjutna objekten är troligtvis inte kinesiska, säger Biden.
Bild: Shutterstock/All Over Press

Inom loppet av en dryg vecka har tre okända föremål, utöver den kinesiska spionballongen, skjutits ned ovanför Nordamerika. Enligt Biden hörde de tre nedskjutna objekten förmodligen till privata företag eller forskningsinstitut.

USA:s president Joe Biden kommenterade under torsdagen för första gången officiellt de tre oidentifierade föremålen som sköts ner i USA och Kanada förra veckan.

– Vi vet ännu inte exakt vad det är för föremål, men det finns för tillfället inget som kan koppla dem till Kina eller andra länders spionverksamhet.

Enligt USA:s president användes föremålen förmodligen i kommersiellt eller forskningssyfte av privata företag. Biden menar ändå att de utgjorde en fara för den civila flygtrafiken och därför togs de ner.

– Jag gav order om att skjuta ner dem, säger Biden.

Den amerikanske presidenten sade att det inte finns några tecken på att antalet okända föremål i det amerikanska luftrummet plötsligt skulle ha ökat. Biden menar att objekten har upptäcks eftersom USA intensifierat övervakning och har bättre koll på sina radar.

Enligt Biden kommer USA nu fundera närmare på hur man ska hantera flygande föremål i fortsättningen.

– Men upptäcker vi ett flygande objekt som kan ses som ett hot mot USA:s befolkning, kommer jag inte att tveka att ta ner det.

En karta som visar var de fyra objekten skjutits ner ovanför USA och Kanada.
Bildtext Totalt fyra okända objekt har påträffats och skjutits ned ovanför Nordamerika.
Bild: Belén Weckström / Yle / Mapcreator.io

Biden: Vi vill undvika konflikt med Kina

Fyra flygande föremål har på en dryg vecka skjutits ned av amerikanska stridsflygplan i nordamerikanskt luftrum.

Den första som togs ner över östkusten misstänker USA att var en kinesisk spionballong. Den undersöks som bäst och USA kommer utgående från resultaten att förbättra sin försvarsförmåga.

Enligt Biden finns det ändå ingen orsak att be Kina om ursäkt för att ha skjutit ner deras ballong. På presskonferensen betonade Biden att USA vill se konkurrens inte konflikt med Kina.

– Vi vill inte ha ett nytt kallt krig.