Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sporten sänder: Se sammandraget från första dagen i inomhus-FM i friidrott!

Uppdaterad 18.02.2023 17:33.
Första tävlingsdagen i sammandrag (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Den inhemska inomhussäsongen i friidrott kulminerar med FM-tävlingarna i Helsingfors. Veckoslutets tävlingar är viktiga för många av de idrottare som siktar på inomhus-EM i Istanbul under första veckoslutet i mars.

Vid sidan av FM-medaljer jagar våra toppnamn också resultatgränser till inomhus-EM i Istanbul. Resultatgränserna är hårda, men många som inte nått gränsen kan ta en EM-plats via rankningen.

En av dem är IK Falkens medeldistansare Nathalie Blomqvist, som har gjort stora förbättringar på sitt inomhusrekord i vinter på 1500 meter. I inomhus-FM är Blomqvist stor guldfavorit då nationsrekordinnehavaren Sara Lappalainen (f. Kuivisto) från Borgå Akilles tvingats ge återbud.

Lappalainen har inte återhämtat sig från överbelastningstillståndet som orsakades av en felaktig inställning i den så kallade alphyddan hon bodde i. Blomqvist är därmed FM-tävlingarnas överlägsna guldfavorit som får försöka på nya rekordtider utan draghjälp.

Damernas stavtävling kan bli bra trots att Europamästaren Wilma Murto uteblir. Europastatistikens sexa Elina Lampela hör till de idrottare verkar ta en EM-plats via rankningen. Lampela utmanas främst av Esbo IF:s Saga Andersson som också visat lovande form i vinter.

Närmar sig Lehikoinen finska rekordet?

Också herrarnas 1500 meter blir en emotsedd duell mellan Joonas Rinne och unga löftet Santtu Mäkinen. Båda medeldistansarna har löpt nya rekordnoteringar under hallsäsongen.

Bland lördagens godbitar finns också damernas 400 meter med bland annat tre av alla tiders fyra snabbaste finländare på startstrecket. HIFK:s Viivi Lehikoinen är storfavorit efter att hon i vinter kommit nära Ella Räsänens finländska rekord.

Lehikoinen utmanas av Aino Pulkkinen som utvecklats mycket i vinter. Också rekordinnehavaren Räsänen och mångsidiga Milja Thureson deltar, så tävlingen kan bli en av lördagens höjdpunkter.

På lördag avgörs också finalerna på 60 meter för både herrar och damer. På herrsidan jagar Samuli Samuelsson både mästerskapet och en plats till inomhus-EM. Samuelsson som löpte nationsrekord på 100 meter förra sommaren har varit i närheten av sin rekordtid på 60 meter denna vinter.

På damsidan blir det intressant att se om Nooralotta Neziri kan utmana specialisterna på slätloppet. Neziri som är tillbaka i bra form efter skador löper inte häck i FM-tävlingarna, men hennes snabbhet lovar gott med tanke på medaljstriden på 60 meter.

Sändningen från första dagen av inomhus-FM i friidrott kan ses i TV2 och på Yle Arenan klockan 17.30–20.05.

Tävlingarna kommenteras av Niklas Henrichson och Mikael Ylöstalo.