Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Det snöar eller regnar rejält i kväll när sportlovsfirare ska ut på vägarna

Bilar på en motorväg när det snöar och är mörkt.
Bildtext Nederbörden försämrar väglaget från och med fredag kväll.
Bild: Jani Aarnio / Yle

Väglaget blir dåligt på många håll i kväll då ett snöområde drar in över landet västerifrån och ger rikligt med nederbörd under veckoslutet. Polisen börjar intensivövervaka sportlovstrafiken i dag.

Det kraftiga snöfallet i södra och västra Finland försvårar trafiken från och med i kväll och kan orsaka elavbrott under helgen. Nederbörden kan också komma i form av regn eller snöblandat regn.

Från och med söndag blir det kyligare och vägytorna blir hala. I Helsingfors, Åbo och Vasa utlovas cirka minus sju grader på tisdag, men redan på måndag är det några köldgrader.

Det dåliga väglaget och det begynnande sportlovet i södra Finland ökar på risken för trafikolyckor under lördag och söndag, varnar polisen.

Mest snöar det nära kusten. I kustområdena kan snötäcket lokalt växa med upp till 20 centimeter, på de flesta håll blir det 10–15 cm till på snötäcket under de två närmaste dygnen. Längre in i landet väntas snöfallet öka på snötäcket med 5–10 centimeter.

I Nyland och Egentliga Finland kan så mycket snö fastna i träd att de knäcks och orsakar elavbrott från och med lördag morgon.

Polisen intensivövervakar vägtrafiken

Polisen inleder i dag en intensiv övervakning av sportlovstrafiken. Övervakningen sker i huvudsak på hårt trafikerade rutter.

Enligt Polisstyrelsen fokuserar man i år på att övervaka rattfylleri, fortkörning och säkerhetsavstånd mellan bilarna.

Polisen håller också ett öga på användningen av säkerhetsbälten och mobiltelefoner och synar bilarnas allmänna skick samt hur de är lastade.