Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Vändning i Ulrikasborgsutredningen – mannen misstänks för ett mord och fem tidigare mordförsök

Uppdaterad 17.02.2023 15:08.
Hautakynttilöitä lumessa Ullanlinnan surmapaikan edessä 18. joulukuuta. Taustalla luminen piha ja polkupyöriä.
Bildtext Mannen greps av polis i Ulrikasborg i mitten av december.
Bild: Mikko Koski / Yle

Ulrikasborgsmannen misstänks för fem mordförsök för att ha kört en fullsatt bil i havet vid Salutorget i Helsingfors. Brottsrubriceringen för dådet i december ändras till mord.

Polisen misstänker Ulrikasborgsmannen på sannolika skäl för mord. Det var i december i fjol som en man togs på bar gärning då han flyttade sin frus lik från familjens bostad till en bil i Ulrikasborg.

Brottsmisstanken har fram tills nu varit dråp. Men i samband med fredagens häktningsförhandlingar ändrades brottsmisstanken till mord.

– Under undersökningens gång har det kommit fram flera saker som stöder misstankarna om att det var planerat och därför ändras nu brottsrubriceringen, säger kriminalkommissarie Tommi Lehtonen i ett pressmeddelande från polisen.

Den misstänkte mannen har berättat sin version av händelseförloppet. Men enligt polisen har det under förundersökningens gång inte framkommit något tydligt motiv.

Dessutom häktas Ulrikasborgsmannen för ytterligare fem mordförsök. Enligt polisen har det framkommit detaljer som ger skäl att misstänka att mannen med avsikt körde ner sin bil i Estbassängen söder om Salutorget i augusti 2021. Med i bilen var en myndig tonåring, tre barn och samma kvinna som mannen misstänks ha mördat.

– Än så länge tar vi inte ställning till vad det är för detaljer som har framkommit, säger Lehtonen.

Tidsfristen för att väcka åtal i fallet har också skjutits fram. Tidigare var det tänkt att åtalet skulle presenteras i början av mars. Nu får polisen tid på sig tills den 23 maj att få klart förundersökningen. Behandlingen i Helsingfors tingsrätt under fredag eftermiddag hölls bakom stängda dörrar.

Mannen körde ner i havet

Enligt polisens rapport från händelserna i augusti 2021 utbröt det panik i bilen då den åkte ned i Estbassängen. Den yngsta passageraren var fem år gammal, men ingen av de sex som fanns inne i bilen skadades. Flera förbipasserande och en polispatrull som fanns i närheten ryckte in och hjälpte till.

Då det begav sig dömdes mannen till böter för äventyrande av trafiksäkerhet i samband med avkörningen på Salutorget. Han påstod då att det handlade om en olycka, att han av misstag lagt i en växel då avsikten varit att backa.

Polisen trodde honom då, men nu finns alltså anledning att tro att avkörningen var planerad.

Artikeln rättades 17.2.2023 klockan 12.22 - I tingsrättens meddelande bekräftade man inte huruvida de nya brottsmisstankarna handlar om avkörningen, bara att de inträffade samma dag.

Artikeln uppdaterades 17.2.2023 klockan 14.55 i samband med att resultatet av tingsrättens behandling offentliggjordes.