Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Joey vill ha en hundpark i centrum av Ekenäs, säger matte – politiker: Raseborg har inte råd att bygga och sköta den

Från 2023
Hundägare hoppas Raseborg bygger hundpark i centrum av Ekenäs - Spela upp på Arenan

Joey vill ha en hundpark, säger matte Anna van Breemen. Hon är en av de hundägare i Ekenäs som nu önskar att Raseborgs stad bygger en hundpark i centrum av Ekenäs.

Hundar har ett stort behov av att leka, säger Anna van Breemen.

– Joey är en ung hund med spring i benen. Han tycker om att leka med andra hundar och det går inte i koppel. Nu pratar jag för Joeys del: Joey säger jo, vi behöver en hundpark.

En kvinna i jacka, mössa och halsduk. Hon heter Anna van Breemen.
Bildtext Anna van Breemen har bott i Åbo i 30 år. Där finns för närvarande 19 hundparker som staden upprätthåller. Hon bor sedan 2022 i Ekenäs och ser gärna att det också skulle finnas en hundpark i centrum av Ekenäs.
Bild: Marica Hildén / Yle

Vera Nyqvist-Hertzberg anser också att hundar måste få vara lösa.

– Hundar ska lära sig hundspråket och det gör de inte i koppel. Det blir ofta problem om de inte lär sig det.

Hundägare vill att Raseborgs stad bygger hundpark i Ekenäs

17:33

Det finns en hundpark i Ekenäs som upprätthålls av Västnyländska hundföreningen. Den finns i Björknäs, drygt två kilometer från Ekenäs centrum. Men den är för långt borta, anser van Breemen och Nyqvist-Hertzberg.

Det håller hundägaren Mikael Wahlforss med om. Han tycker att en hundpark borde byggas i centrum av Ekenäs och han föreslår att till exempel en del av Skepparträdgården tas i bruk.

En man i mössa och jacka, han skrattar. Han heter Mikael Wahlforss.
Bildtext Mikael Wahlforss har kontaktat politiker i fullmäktige för att höra vad de anser om en hundpark i centrum av Ekenäs. Wahlforss anser att politikerna är positivt inställda till det.
Bild: Marica Hildén / Yle

Han har redan ritningar på hur en hundpark kunde se ut och en budget: det skulle enligt hans beräkningar kosta drygt 50 000 euro att bygga den.

Alla tre anser att det borde vara Raseborgs stad som bygger, underhåller och bekostar hundparken. Mikael Wahlforss påpekar att Raseborgs stads bokslut för 2022 visar ett överskott på över tre miljoner euro. Han anser därför att Raseborgs stad har råd att bygga hundparken.

En kvinna i jacka med luvan uppe. Hon heter Vera Nyqvist-Hertzberg.
Bildtext Vera Nyqvist-Hertzberg tycker den nuvarande hundparken i Björknäs i Ekenäs är för långt från centrum. Alla kan inte gå dit med sina hundar, säger hon.
Bild: Marica Hildén / Yle

Tekniska nämndens ordförande Britt-Marie Granström (SFP) är inte inne på samma linje. Hon anser att staden måste vara rättvis även vad gäller hundparker: om det byggs en i Ekenäs så borde staden också ta ansvar för de andra parkerna.

– Det är en stor budgetfråga om staden ska bygga och sköta dem. Det måste finnas en budget och fattas ett politiskt beslut.

Vi har inte råd med en sådan lösning där staden bekostar allt

Britt-Marie Granström, ordförande för tekniska nämnden i Raseborg

Det har även tidigare gjorts försök att få staden med på noterna, men det har inte lyckats. Det är nu Västnyländska hundföreningen som sköter hundparkerna i Ekenäs och Karis, medan en privatperson sköter den i Pojo. Hundföreningen får inte hjälp av staden med tömningen av avfallskärlen i Ekenäs och Karis, utan föreningen beställer själv tömning och betalar för den.

Britt-Marie Granström säger att hon förstår behovet av en hundpark i centrum av Ekenäs, men att staden i dagens läge inte har pengar att bygga en park och sköta den och de andra.

– Men om det kommer ett initiativ om det, så måste vi ta ställning till det.

En stor vit hund med lite brunt och svart i ansiktet står och spanar. Hunden heter Yannis.
Bildtext Vera Nyqvist-Hertzbergs hund Yannis måste fundera en stund innan han ger sig in i lekar med andra hundar.
Bild: Marica Hildén / Yle
Två hundar leker med varandra. Den ena är svart och heter Lara, den andra brun och heter Joey.
Bildtext Annat är det med Mikael Wahlforss hund Lara (svart) och Anna van Breemens Joey. De börjar nästan med detsamma busa med varandra.
Bild: Marica Hildén / Yle

Mikael Wahlforss hoppas att politikerna tar tag i saken, men Granström uppmanar hundägarna att kontakta tekniska nämnden för att få i gång processen.

– Vi har inte råd med en sådan lösning där staden bekostar allt. Jag tror att det skulle vara bättre med ett samarbete mellan en förening och staden, där föreningen står för skötseln.

Diskussion om artikeln