Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tysk inrikesminister: Allvarligt hot mot matchen

Från 2015
Uppdaterad 18.11.2015 07:18.
Fotbollsmatch mellan Tyskland och Holland ställdes in på grund av terrorhot den 17 november 2015.
Bild: EPA/PHILIPP VON DITFURTH

Det som var tänkt som en synlig signal mot terrorism och att man inte låter sig avskräckas av terrorister blev igår kväll något helt annat. I Hannover i Tyskland ställdes fotbollslandskampen mot Holland in på grund av terrorhot.

Med bara en och en halv timme till avspark kom beskedet. Vänskapsmatchen mellan Tyskland och Holland är inhiberad. De åskådare som hade tagit sig in på stadion evakuerades i snabb takt.

Fotbollsmatch mellan Tyskland och Holland ställdes in på grund av terrorhot den 17 november 2015. Publiken lämnar arenan.
Bildtext Publiken lämnar arenan.
Bild: EPA/PHILIPP VON DITFURTH

Enligt polischefen i Hannover hade man fått in uppgifter om planer på att utföra ett sprängattentat inne på stadion. Den tyska inrikesministern ville däremot inte gå in på närmare detaljer.

– Vi fick in allt fler uppgifter som tydde på ett allvarligt hot mot matchen, konstaterade inrikesminister Thomas de Maizière under en presskonferens igår kväll. För att skydda befolkningen valde man därför att ställa in matchen.

Förtegen om detaljer

Vad de här uppgifterna egentligen handlar om ville de Maizière ändå inte gå in på för att inte försvåra myndigheternas framtida arbete. Enligt nyhetsbyrån dpa skall uppgifterna om hotet ha kommit från en utländsk säkerhetstjänst. Tidningen Bild talar om information från Frankrike.

Enligt inrikesministern i delstaten Niedersachsen har polisinsatsen inte lett till några konkreta resultatet.

– Ingen har gripits och vi har inte heller hittat några sprängämnen, säger minister Boris Pistorius.

Fotbollsmatch mellan Tyskland och Holland ställdes in på grund av terrorhot den 17 november 2015. Polisen söker i ett tåg.
Bildtext Polisen undersöker ett tåg efter terrorhotet.
Bild: EPA/Axel Heimken

Match med symboliskt värde

Beslutet att ställa in matchen ska ha fattats av de Maizière tillsammans med förbundskansler Angela Merkel ombord på planet till Hannover. De två skulle egentligen ha varit på stadion för att se matchen tillsammans med flera ministrar från den tyska regeringen.

Meningen var att matchen skulle vara ett bevis på att man inte låter sig avskräckas av terrorister. Inrikesminister de Maizière är också nu mån om att poängtera att livet måste gå vidare som normalt även om terrorhotet mot Tyskland är överhängande.

På tisdagen greps sju personer nära den västtyska staden Aachen i samband med jakten på den eftersökta misstänkte terroristen från Paris. De gripna personerna har släppts och enligt inrikesministern ska de ändå inte ha haft några närmare kontakter till gärningsmännen i Paris.

Diskussion om artikeln