Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tar bränslet slut i Lappland? Branschen manar till lugn trots transportstrejk

Bilisten Eero Jaakkola ikläd en dunjacka och yllemössa skuffar in sportväskor i bilens baklucka.
Bildtext Eero Jaakkola med familj ska köra hem i början av nästa vecka. Han tänker tanka fullt under veckoslutet så att bräslet räcker.
Bild: Yle / Anders Karlsson

Speciellt i Lappland oroar sig en del bensinstationsföretagare för att bränslet kan ta slut om transportstrejken får fortsätta länge samtidigt som sportlovsturister från södra Finland från och med idag börjar anlända till regionen.

Eero Jaakkola tankar bilen på en bensinmack i östra Helsingfors. Bilen, han och familjen har kommit med tåg från Ylläs till huvudstadsregionen för att hälsa på släkten, och i början av nästa vecka bär det av hem till Uleåborg. Då färdas de med bil hela vägen.

Jaakkola har inte tänkt på att strejken inom bil- och transportbranschen kan påverka tillgången på bränsle, så han tar sig en snabb funderare då Svenska Yle uppmärksammar honom på den oron.

– Man måste säkert fylla tanken innan man åker så kommer vi ända hem till Uleåborg. Men inte har jag nu oroat mig nämnvärt mycket, nog får man ju mat från matbutikerna och så också. Men nu när du säger det så börjar jag ju grubbla på det för första gången, säger Jaakkola.

Oro i Lappland

I Lappland är oron för att bränslereserverna ska sina hög. Transportbranschens strejk innebär störningar i påfyllningen, och även de bäst utrustade bensinmackarna har bara kapacitet till ungefär två veckors bränsle i taget. Det säger Mika Kuusela, ordförande för Lapin bensiinikauppiaat.

Det är fullt möjligt att bensinstationer börjar falla i slutet av veckan

– Läget är lite hotfullt. Det är fullt möjligt att bensinstationer börjar falla i slutet av veckan, konstaterar Kuusela som själv driver en mack en bit utanför Rovaniemi.

Tidigare den här veckan hade flera mackar i Lappland redan meddelat att deras påfyllningar fördröjs. Strejken pågår kanske ända till onsdag, och möjligen även efter det om inget avtal blir av. Försäljningstoppen förväntas infalla under veckoslutet och i början av veckan, då sportlovsfirande turistsvärmar från södra Finland anländer till skidorterna.

Minna Paaso och Matti Järvinen som driver en camping och bensinstation i Ivalo hade på torsdagen slut på 98:ans bensin, just då turisterna är på inkommande och snöskotersäsongen går på högvarv.

– Vi vet inte när det kommer mera, konstaterar Paaso.

– Vi är tvåhundra meter från skoterspåren. Vad gör vi sen om vi inte har något bränsle kvar, frågar sig Järvinen.

En man i reflexkläder fyller en kallmacks bränsledepå.
Bildtext En del tankbilar har fortsatt rulla trots transportbranschens strejk, på bilden en tankbil som fyller en bränsledepå nära Björneborg.
Bild: Katja Halinen / Yle

Branschorganisation: Var inte rädda

Jari Salonen, vd för intresseorganisationen Liikennepalvelukauppiaat, tonar ner paniken. Organisationen är paraply för cirka 200 privatägda bensinstationer runtom i landet och Salonen har bara hört om en station som verkligen blir utan bränsle. Också den förväntas få påfyllning inom kort.

Orsaken är att en stor del av bränsletransporterna verkar löpa trots strejken. Salonen säger att om situationen inte förvärras finns inget skäl till panik.

– Det jag har hört från oljebolag och företagare är att bränsletransporterna har kommit fram som normalt, säger Salonen.

– Situationen ser nu ut så att bränsle finns på stationer i hela Finland.