Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Farkoster som tål hårt bruk byggs i Tolkis – norska försvaret använder båtarna från Borgå

Från 2023

Kewatec bygger mellan 8 och 24 meter långa aluminiumbåtar som används av både kommuner, myndigheter och försvar. Många av dem säljs till Norge.

Invid Finska vikens kust, i den stora hallen i Tolkis i Borgå är det mycket på gång. Män i blåa overaller borrar, svetsar, skär i metall och mot hallens kortsida tornar två stora arbetsbåtar upp sig.

Ännu i det här skedet ser de lite mera ut som jättelika konservburkar, men så småningom ska de målas och få alla tillbehör som en båt ska ha för att vara en praktisk och sjöduglig arbetsbåt.

– Den här fiskebåten, ser du, den är tolv meter lång. Den har en jättestor fisktank i sig inne i skrovet och därför är den så hög. Den är åtta meter på höjden.

Det här säger Magnus Sederholm. Han är projektchef på Kewatec.

Två stora arbetsbåtar i aluminuium står i en hall. Bara skrovet är klart.
Bildtext Till vänster fiskebåten som snart är klar för måleriet. Till höger en 15-meters båt som Norska Kystverket har beställt två stycken av.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

Just den här fiskebåten är strax färdig från aluminiumhallen och ska sedan vidare till måleriet och målas. Därefter körs båten på en specialgjord trailer till monteringshallen där den färdigställs och får all teknik och alla komponenter fastskruvade.

När båten sedan är klar körs den vattenvägen till Norge. Det är nämligen ett norskt fiskeriföretag som beställt den här specialgjorda farkosten.

"Den ser ju ut som en jättestor plåtburk" - på rundtur på Kewatecs båtbyggeri i Borgå

6:40

Norge är också destinationen för de två andra båtarna i aluminiumhallen. Det är två 15 meter långa systerbåtar som görs för Norska Kystverket. Kystverket sköter vattentransport och infrastruktur längs den norska kusten.

Den ena båten har just tagits loss från jiggen och den andra är bara ett metalldäck på en ställning. Det är så byggprocessen börjar. Här byggs alla båtar upp och ner, med däcket som bas.

En man i gul väst står med händerna i fickorna på en båt.
Bildtext Magnus Sederholm är projektchef på Kewatec. Företaget har 40 anställda i Borgå.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

Kewatec aluboat finns i både Karleby och Borgå och allt som allt tillverkar de ungefär 20–30 båtar varje år, beroende på hur stora farkosterna är. Borgåfilialen är före detta Weldmec, som 2020 gick ihop med Karlebyföretaget Kewatec.

– Båtarna blir större hela tiden, och det tar längre att tillverka en stor båt än att serieproducera små båtar, konstaterar Magnus Sederholm.

I Borgå tillverkas mellan fem och tio båtar i aluminium varje år.

Den här katamaranen ska vara sjöduglig till sommaren. Video: Frida Frankenhaeuser.

Just nu har båtbyggeriet i Borgå beställningar för två år framöver. Men det är inte bara myndigheter som köper deras aluminiumbåtar.

– Vi blev nyss klara med en beställning till Stockholm. Det var en farbror som köpte en 13 meters 40 knopare av oss.

Också norska försvaret har en Borgå-beställning för tolv stycken 7,5 meter långa små bogserbåtar, som alla ska vara levererade i maj 2024.

Förutom de norska projekten och en och annan privatbeställning har Kewatec i Karleby som bäst nio stycken 19 meters båtar på gång som ska levereras till finska försvaret. Den första har redan lämnat fabriken.

Också cypriotiska myndigheter väntar på en beställning. De har köpt tio stycken snabbgående 8 meters båtar som ska bryta havsytan i 50 knop. Men de är ännu i planeringsskedet.

Varför bygger ni era båtar i aluminium Magnus Sederholm?

3:52

Vi går in i följande hall, monteringshallen. Där står en 15 meter lång arbetskatamaran som så småningom börjar närma sig sjödugligt skick. Också den ska till Norge, till Fredrikstad, där den ska bli skärgårdstjänstens båt.

– Den är utrustad med två stycken 510 hästkrafters Volvo Penta motorer och vattenjets. Med den ska kommunen köra ut boskap och ved i skärgården och på däck finns en massiv kran som de kan lyfta upp skräp eller stockar med ur havet.

Sederholm leder bygget av den här katamaranen.

– Jobbet med den började i augusti i fjol och den ska sjösättas till sommaren. Men det har varit lite svårt att få alla komponenter vi behöver, så vi är lite efter i tidtabellen.

En styrhytt står på golvet i en hall. Den är målad vit och taket är rött.
Bildtext Så här ser katamaranens kommandobrygga ut. Den färdigställs på golvet innan den lyfts på båten.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

Varför säljer ni så många av era båtar till Norge?

– De har lite annan budget i Norge för sådant här. Det kommer lite pengar från oljeborrningsplattformarna där utanför kusten så de har andra spelbrickor att spela med än vi har i Finland.

Sederholm lägger till att norrmännen också har många fler yrkesbåtar i bruk än vad vi har i Finland och därmed mycket fler båtar som behöver förnyas.

En man i overall jobbar med metallarbete på ett båtbyggeri.
Bildtext Byggprocessen börjar med däcket som bas, sen byggs skrovet uppåt. I aluminiumhallen byggs alla båtar upp och ner.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

Den största båten som koncernen någonsin tillverkat for iväg, också den till Norge, i slutet av januari i år. Forskningsfartyget Geologen byggdes helt och hållet i Borgå och arbetet tog ett och ett halvt år.

Båten är 24 meter lång och det var Norges geologiske undersøkelse som köpte den för marin forskning. På båten finns bland annat våta och torra laboratorier, frys och en styrhytt med 360 graders utsikt. Båten kan hanteras från fyra separata styrpositioner.

Och på tal om att styra så är det faktiskt företaget själv som kör sina splitternya båtar till kunden.

– Det är enda sättet att få stora båtar till Norge, konstaterar Sederholm. På finska sidan går det att köra stora båtar på vägen, men i Norge har de berg och därmed också tunnlar. Tunnlarna är ofta för små och trånga för stora båtar.

Är det inte nervöst att göra den resan?

– Följer man farleden går nog allt bra. Det finns inte ett bättre sätt att göra en provkörning än att köra med båten. Då kan man garantera åt kunden att den faktiskt fungerar.

Och varför tillverkas era båtar i aluminium?

– Aluminium är robustare än till exempel glasfiber. Det är ett material som är lätt att bygga skräddarsydda lösningar med. En glasfiberbåt behöver alltid en form och har du en form vill du hemskt ogärna frångå den. Aluminium är ett bra material att bygga one off-båtar med.