Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ny guldfest i afterskin för kungen i alpint? Marco Odermatt tog andra VM-titeln i Courchevel – svag dag för finska laget: ”Jag var usel i dag”

Marco Odermatt firar VM-guld.
Bildtext Marco Odermatt tog karriärens andra VM-guld.
Bild: Lehtikuva/AFP

Olympisk mästare i fjol, världsmästare i år. Marco Odermatt dominerar storslalom – även om han knappt räknade med guld i dag.

Det råder ingen tvekan om vem som är dominanten i den alpina skidåkningen på herrsidan. Schweizaren Marco Odermatt följde upp söndagens VM-guld i störtlopp med att palla för favorittrycket och ta hem storslalomen i Courchevel i dag.

Guld nummer två kom efter ett starkt andra åk där han passerade Marco Schwarz. Även landsmannen Loïc Meillard gick om Schwarz och därmed blev det en dubbelseger för Schweiz.

– Jag räknade inte med seger i den här tävlingen. Marco körde ett riktigt bra första åk, men gjorde några missar i det andra, säger Odermatt i segerintervjun.

Odermatt låg tvåa efter förmiddagens åk, men den alpina kungen red ut stormen och följde upp OS-guldet i storslalomen förra vintern med en ny triumf i disciplinen.

– Odermatt var otroligt stark i de här svåra förhållandena, säger Yle Sportens expert Marcus Sandell om den alpina sportens stora stjärna på herrsidan.

– Han fick ju kritik för att ha festat för mycket efter störtloppsguldet, men nu kan han konstatera att det inte var så illa. Och vi får väl anta att det blir lika bra fest i afterskin i dag.

Ingen finländare kom i mål

För det finländska laget fortsatte det minst sagt blytunga mästerskapet.

Både Samu Torsti och Eduard Hallberg avbröt tävlingen. För Hallberg tog VM-debuten slut nästan omgående, medan Torsti hamnade snett i det andra åket.

Då hade den blåvita veteranen redan med sig ett tamt första åk från förmiddagen.

– Så här fungerar idrott. Ibland är man riktigt usel och det var jag i dag, säger en besviken Torsti.

Vasaåkaren nämnde en tidig och onödig miss i det första åket. Efter det hämtade han sig aldrig och därmed fortsatte den motiga vintern. På världscupnivå har Torsti bara ett resultat från säsongen.

– Jag tappade kanske en del av attacken i åkningen. Jag körde helt enkelt för försiktigt, säger Torsti.

Under den sista VM-helgen i alpint avgörs slalom för damer och herrar.

VM i alpint

Herrarnas storslalom:
1. Marco Odermatt, SUI 2.34,08
2. Loïc Meillard, SUI + 0,32
3. Marco Schwarz, AUT + 0,40
4. Stefan Brennsteiner, AUT + 0,76
5. Henrik Kristoffersen, NOR + 0,96
6. Zan Kranjec, SLO + 1,34
Samu Torsti och Eduard Hallberg avbröt.

Diskussion om artikeln