Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tåg, metro och spårvagnar kan stå still i två repriser i mars – järnvägsarbetarna varslar om strejk

Uppdaterad 17.02.2023 17:31.
En kvinna med liten dragväska står på en tågperrong med ett tåg bakom sig.
Bildtext Tågtrafiken kan avstanna mitt under sportlovssäsongen.
Bild: Matias Väänänen / Yle

Det kan bli strejk inom alla funktioner som omfattas av järnvägsbranschens kollektivavtal 6–10 mars och på nytt 13–17 mars. Även metro och spårvagnar påverkas av strejkvarsel.

Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL och Järnvägsarbetarnas fackförening RAU har utfärdat strejkvarsel för järnvägsbranschen.

I praktiken stoppar bägge strejkerna tågtrafiken, metrotrafiken och spårvagnarna i Finland för den tid som strejkerna pågår, varnar förbunden.

Förbud mot övertidsarbete samt mot att byta arbetsskift träder i kraft redan den 1 mars.

Parterna i förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal för branscherna ser inte ut att nå överenskommelse om löneförhöjningarnas storlek och hur de fördelas, inte heller om övriga arbetsvillkor, uppger Järnvägsarbetarnas fackförening.

Tågen skulle stå i flera dagar

En stor del av de anställda inom järnvägsbranschen omfattas av strejkvarslen. JHL:s strejk skulle börja måndagen den 6 mars och pågå till den 10 mars klockan 23.59.

RAU:s strejkvarsel för 6–10 mars gäller lokförare och den andra aviserade strejken 13.3–17.3 skulle gälla kundtjänst, trafikskötsel och trafikstyrning samt administrativa uppgifter. Strejkerna gäller alla arbetsskift som inleds inom denna tid.

Strejken gäller inte sådana arbetsuppgifter där ett avbrott i arbetet skulle medföra fara för människors liv, hälsa eller egendom, uppger JHL och RAU.

Artikeln uppdaterad med information om att också metro och spårvagnstrafik påverkas.