Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Raseborgs regnbåge lyckliga över ungdomspriset: ”Hade jag kunnat komma ut som ung hade jag gjort det”

Nya föreningen Raseborgs regnbåge vill satsa på att hjälpa HBTQI-ungdomar - Spela upp på Arenan

Raseborg Pride har utvecklats till en etablerad sensommartradition i regionen och också nästa sommar blir det pridefest i Raseborg. Till skillnad från tidigare år är det en relativt nygrundad förening, Raseborgs regnbåge, som står för arrangemanget.

De har fått en lovande start. Föreningen tilldelades ungdomspriset av Raseborgs ungdomsfullmäktige förra veckan.

– Jag blev rörd till tårar. Jag tänker på mig själv som bisexuell ungdom i Karis högstadium för många år sedan. Det var inte lätt, jag hade ingen som fick mig att känna att det fanns någon som jag, säger Nora Garusi från Raseborgs regnbåge.

Hon tror att priset betyder mycket för de ungdomar som känner att de inte passar in i normen, och får medhåll av Andrea Hällfors som också är med i föreningen.

– Jag kom ut i äldre ålder, men skulle jag ha kunnat i ungdomen hade jag gjort det, men det fanns inte den möjligheten då, konstaterar hon.

Även om de tycker att Raseborg är en relativt HBTQIA-vänlig stad så upplevde Nora Garusi en hotfull situation under Raseborgs Pride i fjol.

– Det kändes väldigt obehagligt, berättar hon.

Raseborgs regnbåge fick ungdomspris: ”Blev rörd till tårar, som ung bisexuell kände jag att det inte fanns någon annan som jag”

10:00