Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fyll din egen flaska på Alko i framtiden? Alko föreslår revolutionär idé

En Alkoskylt utanför en byggnad.
Bildtext Alko vill få ner utsläppen för förpackningarna och har tagit fram fler förslag i sin färdplan för år 2030.
Bild: Esa Syväkuru / Yle

53 procent av Alkos klimatsutsläpp kommer från tillverkning av drycker och 24 procent kommer från tillverkning av förpackningar till dryckerna. Nu vill monopolbolaget minska sina utsläpp.

Det statligt ägda dryckesbolaget Alko har som mål att halvera utsläpp från förpackningar fram till 2030. För att lyckas med det föreslår man nu från bolaget att man kunde sälja en del produkter i behållare som kunden själv tagit med.

Idén finns med i Alkos färdplan för år 2030 (på finska), som bolaget skapade för ett år sedan. Där finns konkreta åtgärdsförslag för att minska på bolagets klimatpåverkande utsläpp.

I färdplanen listar Alko både utmaningar och möjligheter som förändringar i omvärlden kan medföra. Förutom idén om att kunden ska kunna ta med egen dryckesbehållare så finns också åtgärder såsom ett förbud mot nyplast i dryckesförpackningar och nya förpackningsinnovationer.

Förslaget om egna medtagna behållare är inte någonting som förbereds konkret just nu, men det är en möjlighet, enligt Alko. Genomförandet skulle kräva en lagändring eftersom nuvarande alkohollagstiftning inte tillåter egna bägare.

Under sin snart 91 års långa monopolställning har Alko aldrig sålt produkter i folks egna behållare.

En gammal trälåda som hört till Alkobolaget.
Bildtext De nordiska alkoholmonopolen har skapat en gemensam färdplan för att minska på förpackningarnas utsläpp. Målet är bland annat att minska användningen av tunga glasflaskor.
Bild: Esa Syväkuru / Yle

Glasförpackningar har störst utsläpp

Alkos mål för att minska på utsläppen drabbar speciellt alla glasflaskor. Hela 78 procent av utsläppen från förpackningarna kommer från tillverkningen av glasflaskor. Tillverkningen av sådana flaskor kräver en mycket hög temperatur på 1 400–1 600 grader Celsius. Glasflaskor är tunga, vilket också ökar på miljöbelastningen vid transporter.

Glas står för absolut största utsläppen av dryckesförpackningar vid Alko, 78 procent.

Enligt Alko är utsläppen minst för förpackningarna för lådvin. Koldioxidavtrycket för aluminiumburkar är också lägre än plast- och glasflaskors avtryck. Tumregeln är att ju lättare och mer återvinningsbar förpackningen är, desto mindre klimatpåverkan.

Ser man till Alkos totala utsläpp så kommer ändå enbart 24 procent av utsläppen från förpackningarna. 53 procent kommer från själva tillverkningen av drycken och 18 procent från internationell transport av dryckerna.

Artikeln är en översättning och bearbetning av Yles artikel Alko väläyttää vallankumouksellista ideaa: Alkoholijuomia voitaisiin myydä asiakkaan omiin astioihin, skriven av Pekka Pantsu. Artikeln är bearbetad av Jasmine Urwäder.