Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Efter Svenska Yles rapportering: Thomas Blomqvist korrigerar sin frånvarostatistik i riksdagen

Minister Thomas Blomqvist
Bildtext Minister Thomas Blomqvist vid ett av regeringens presstillfällen tidigare under regeringsperioden.
Bild: Pekka Tynell / YLE

Thomas Blomqvist (SFP) hörde till dem med mest frånvaro utan giltig orsak, det här enligt riksdagens frånvarostatistik under den här riksdagsperioden. Hans stab har nu fått igenom ändringar i statistiken.

Svenska Yle gick i januari igenom frånvarostatistiken i riksdagen. Genomgången gav vid hand att Centerns Hannakaisa Heikkinen hade mest frånvaro. Ministern för nordiskt samarbete och jämställdhet, SFP:s Thomas Blomqvist, hörde till dem som hade mest frånvaro utan giltig orsak.

Thomas Blomqvist förklarade redan i januari att han under coronapandemin hade varit närvarande på 22 av SFP:s gruppmöten på torsdagar, men att han inte hade varit på frågestunden efteråt för att han inte hade blivit ombedd att göra det. Trots det hade hans frånvaro antecknats som en frånvaro utan giltig orsak.

Utöver de här 22 gångerna har han varit borta 7 gånger på grund av tjänsteuppdrag i form av distansmöten med olika instanser i Europa, två gånger har han varit närvarande men av någon orsak antecknats som frånvarande och sedan har han också 13 semesterdagar.

Efter Svenska Yles rapportering har Thomas Blomqvist fått igenom korrigeringar i riksdagens statistik. Efter diskussioner och genomgång har antalet frånvaro utan giltig orsak sjunkit från 50 till 27.