Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Tingsrätten offentliggör namnen på de åtalade i Airiston Helmi-härvan

en av fastigheterna som ägs av airiston helmi. Stor byggnad med många glasfönster och en stengång i röd sten.
Bildtext Åtalen gäller bland annat grovt skattebedrägeri, grovt bokföringsbrott och grovt arbetspensionsförsäkringsavgiftsbedrägeri.
Bild: Yle/Annika Holmbom

Bland de åtalade finns Pavel Melnikov, Anatoli och Boriss Iljitsov, Marina Iljitsova och företaget Airiston Helmi Oy.

Behandlingen av Airiston Helmi-fallet börjar i Egentliga Finlands tingsrätt den 4 december. Den sista rättegångsdagen blir den 31 januari 2024.

Det finns ännu personer som tingsrätten vill nå med kallelse innan rättegången drar igång. Allt som allt står åtta personer och ett företag åtalade.

Det var den 22 september 2018 som en insatsstyrka på flera hundra myndighetspersoner stormade fastigheter ägda av företaget Airiston Helmi i den åboländska skärgården.

en av fastigheterna som ägs av airiston helmi. Stor byggnad med många glasfönster och en stengång i röd sten.

Airiston Helmi-rättegång inleds mer än fem år efter att polisen slog till mot fastigheterna i den åboländska skärgården

Rättegången om Airiston Helmis ekonomiska brott kommer att behandlas i Egentliga Finlands tingsrätt om ett drygt år. Tingsrätten berättar för STT att den första rättegångsdagen blir den 4 december 2023.

Två spår har utretts i härvan: skattebedrägeri och penningtvätt. Utredningen gällande grov penningtvätt lades ner i april förra året, men istället väcktes åtal för ekonomisk brottslighet.

Åtalen gäller bland annat grovt skattebedrägeri, grovt bokföringsbrott och grovt arbetspensionsförsäkringsavgiftsbedrägeri.