Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

I Sverige är det okej att gå till jobbet med snuva – här hemma uppmanar experter alla att använda sunt förnuft

Tikkurilan juna-asema 18.3.2020.
Bildtext På väg till jobbet med lite snuva? Helt okej i Sverige, här hemma tycker sakkunniga att man ska stanna hemma tills symtomen verkligen minskat efter att man blivit sjuk.
Bild: Eleni Paspatis / Yle

”Vi kan inte vara för känsliga bara för att det rinner lite i näsan.” Svenska experter tycker att många svenskar stannar hemma i onödan på grund av milda förkylningssymtom.

Under coronapandemin har vi fått lära oss att man ska stanna hemma om man har förkylningssymtom, men i Sverige är det nu fritt fram att gå till kontoret med lite snuva.

Det senaste rådet från Folkhälsomyndigheten i Sverige är att man inte längre behöver stanna hemma från jobbet eller skolan om man har lite snuva, hosta eller huvudvärk.

– Vi kan inte vara för känsliga och inte röra oss ute bara för att det rinner lite i näsan eller för att man känner att det kliar lite i halsen. Samhället fungerar inte riktigt annars, säger Magnus Gisslén som är professor i infektionssjukdomar vid Göteborgs universitet och överläkare på infektionskliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset i en intervju för Sveriges radio.

I SVT:s morgonstudio är Folkhälsomyndighetens avdelningschef Sara Byfors inne på samma linje. Med lindriga förkylningssymtom kan man gå på jobb eller till skolan.

Myndigheterna i Finland vädjar till det sunda förnuftet

Men vad säger då inhemska myndigheter och experter?

Överläkare Tuula Hannila-Handelberg säger att Finlands och Sveriges linje i stort sett är likadana, men hon poängterar ändå att man också ska stanna hemma om man är förkyld.

Tuula Hannila-Handelberg
Bildtext Ju längre man har varit sjuk, desto mindre smittar man, säger Tuula Hannila-Handelberg.
Bild: Kalle Grönroos

– Om du är sjuk så borde du stanna hemma så länge att dina symtom verkligen har minskat och du inte längre har feber. Och det här tar vanligen 3–5 dagar, säger Hannila-Handelberg.

Efter en förkylning kan man ha en längre period med hosta eller snuva efter att andra symtom har gått över. Hannila-Handelberg säger att man då kan gå på jobb, men att man ska komma ihåg att vara försiktig.

– Ju längre tid det har gått sedan symtomen började, desto mindre är risken att sjukdomen ännu är smittsam, säger Hannila-Handelberg.

Bra att utmana immunförsvaret

I intervjun för Sveriges Radio säger Magnus Gisslén att immunförsvaret behöver små förkylningar nu och då för att hållas i skick. Här i Finland säger Asko Järvinen, överläkare vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS, att man märker att människor varit mer isolerade under coronapandemin.

– Efter att kontakterna har varit färre så är man mera benägen än tidigare att få infektioner, vilket delvis syns nu, säger Järvinen.

Infektionsöverläkare Asko Järvinen medverkar i programmet Morgonettan i TV1.
Bildtext Järvinen menar att man måste använda sunt bondförnuft när man avgör om man ska bli hemma eller gå på jobb med symtom.
Bild: Benjamin Suomela / Yle

Han poängterar ändå att man ska ha sunt förnuft när man avgör ifall man ska gå på jobb eller till skolan med lindriga förkylningssymtom. Är man klart sjuk så ska man stanna hemma, men om man har möjlighet att ha ett avstånd till andra så kan man också jobba med en liten förkylning.

– Det är ändå omöjligt att ge allmängiltiga råd och regler för att arbetena är olika och människorna också, säger Järvinen.

Diskussion om artikeln