Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Storm sveper in över södra Sverige och Danmark

Tre vindsurfare på ett grått och stormigt hav.
Bildtext Alla är inte missnöjda med hårda vindar. I norra Själland tog ett antal vindsurfare tillfället i akt och gav sig ut till sjöss utanför Liseleje.
Bild: Lehtikuva

En storm vid namnet Otto har dragit in över södra Sverige och Danmark under kvällen.

Från de nordvästra delarna av Danmark rapporteras vindhastigheter upp till 38 meter i sekunden, och ovädret har till exempel lätt till att såväl bil- som tågtrafik över Öresundsbron mellan Danmark och Sverige har stoppats.

Danmarks meteorologiska institut DMI varnade på Twitter att också Bornholm i väster kan drabbas av vindbyar med orkanstyrka.

Även färjtrafiken mellan Norge och Danmark påverkas av ovädret. Tusentals danskar som skulle ha rest hem från Norge under fredagen har varit tvungna att skjuta upp sin hemresa, medan andra får vänta på att inleda sitt planerade sportlov.

I Köpenhamn har man evakuerat 280 personer ur fler höghus som är felkonstruerade och därför riskerar rasa när stormen drar fram.

De boende i höghusen bedöms kunna återvända under morgondagen, och trafiken över Öresundsbron väntas återupptas under morgonnatten.

Dåligt väglag även i Finland

Karta som varnar för mycket dåligt väglag i Kymmenedalen, Nyland, Egentliga Finland, Satakunta och Österbotten.
Bild: Yle

Även i Finland varnar Meteorologiska institutet för dåligt väglag då ett snöområde drar in över landet västerifrån under helgen och minusgrader leder till halt väglag, men någon storm är inte att vänta.

Källa: SVT, DR, Berlingske