Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Kan Holdener slå superstjärnan Shiffrin? 19 hundradelar skiljer inför andra åket

Uppdaterad 18.02.2023 14:25.
Damernas slalom, andra åket (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Då det vankas VM-slalom har Mikaela Shiffrin fått fungera som förhandsfavorit i närmare tio år. Läget är oförändrat då damerna avslutar världsmästerskapet i Frankrike.

Damernas slalom, Méribel

Direkt i TV2 och på Yle Arenan klockan 14.25.

Mikaela Shiffrin var som väntat bäst i det första åket, men guldet är inte avgjort. Hon leder bara med 19 hundradelar före Wendy Holdener.

Sedan är det ett större gap ner till trean. Laurence St-Germain är 61 hundradelar efter Shiffrin.

Erika Pykäläinen tog sig inte i mål i det första åket. Hon tappade över en sekund till första mellantiden och sedan var det roliga över för hennes del. Pykäläinens VM-saldo i slalom är nu tre uråkningar på tre starter.

Resultat, första åket:

1. Mikaela Shiffrin USA 52.54
2. Wendy Holdener SUI +0,19
3. Laurence St-Germain CAN +0,61
4. Lena Dürr GER +0,92
5. Petra Vlhova SVK +0,99
6. Ana Bucik SLO +1,23

Damernas slalom, andra åket (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Kommentatorer på svenska: Kristian Karlsson och Marcus Sandell

Håll koll på favoriterna:

Sedan Mikaela Shiffrin knep VM-guldet 2013 framför näsan på Frida Hansdotter och Tanja Poutiainen har amerikanskan varit en av förhandsfavoriterna i tävling som tävling.

I sitt sjätte VM är hon ute efter sin femte guldmedalj i slalom. Enda gången det inte gick vägen för 27-åringen var för två år sedan då hon fick nöja sig med brons i Cortina d’Ampezzo.

Efter stabila insatser under årets upplaga av alpina VM går det inte att förbise henne som den största favoriten. I torsdags vann hon sitt första VM-guld i storslalom och är sugen på en ny seger.

Under de senaste säsongerna har det handlat om Shiffrin mot Petra Vlhova. Slovakiskan har inte i år kommit upp på samma nivå som förra vintern och har endast vunnit en av årets åtta deltävlingar i världscupen.

Vlhova tog sin enda slalomseger i Flachau. Backen i Österrike påminner mycket om den där damerna gör upp om medaljerna i dag.

Se upp för utmanarna:

Efter 30 topp-3-placeringar i världscupen i slalom blev Wendy Holdener äntligen en vinnare då hon delade på segern med Anna Swenn-Larsson i Killington i slutet av november. Schweiziskan har hittat en ny växel i vinter och är redo för att kamma hem sin tredje medalj i Méribel. För ett guld krävs det små misstag av duon Shiffrin och Vlhova.

Svenskan Anna Swenn-Larsson är en annan åkare som hungrar efter en medalj, precis som hela det svenska laget som hittills kammat noll i Frankrike.

Glöm inte heller Tysklands Lena Dürr eller kroatiskan Zrinka Ljutic. De är många om budet som är ute efter att besegra Mikaela Shiffrin som kan bli den första åkaren i historien att vinna sex medaljer i en och samma gren.

Följ med finländaren:

Med nummer 51 slänger sig Erika Pykäläinen ner för Roc de Fer-pisten i Méribel. 21-åringen kan om allt går vägen vara bland de 30 främsta.

I torsdagens storslalom blev det en 30:e plats, men i sina tidigare VM-starter i slalom har det blivit två uråkningar i det första åket.

Kommentatorns tips:

Visst skulle det vara kul att tippa på en annan vinnare än Mikaela Shiffrin.

Kör ändå på säkerhet och litar på ett nytt guld för Shiffrin som vinner före Lena Dürr och Petra Vlhova.

Diskussion om artikeln