Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Färjan Sterna på Iniörutten får kritik: ”Det är en riktig ubåtskänsla i passagerarutrymmena”

Från 2023
Den klargula färjan Sterna i hamn i Lillmälö
Bildtext Vid årsskiftet började landsvägsfärjan Sterna trafikera på rutten Heponiemi-Kannvik, den så kallade Iniörutten.
Bild: Bengt Östling/Yle

Skärgårdsnämnden i Pargas vill att M/S Aura återinförs på Iniörutten, och har meddelat NTM-centralen.

Vid årsskiftet byttes färjan M/S Aura ut mot landsvägsfärjan Sterna på rutten Heponiemi-Kannvik, den så kallade Iniörutten.

Iniörutten har lidit av kapacitetsbrist, speciellt under sommarmånaderna, och färjebytet är ett försök till att öka kapaciteten. Men den nya färjan Sterna har fått mycket kritik, skriver styrelsen för SFP i Iniö i ett pressmeddelande.

Framför allt är det passagerarutrymmena som är för dåliga på Sterna, säger Linda Lindberg (SFP) som är Iniös representant i skärgårdsnämnden och tidigare ordförande för Iniönämnden.

– Sterna är byggd för biltrafik och för kortare rutter. På den här rutten har vi andra användare, mycket fotgängare och cyklister.

Iniörutten tar ungefär en halv timme. Nu när det är kallt ute går det heller inte att stå hela färjturen uppe på däck.

– Fotgängarna har inget annat val än att gå ner i passagerarutrymmet. Där är det en riktig ubåtskänsla, och vissa tycker att det är obehagligt där. Lite som en tillbakablick till 80-talet. Auras passagerarutrymme är luftigare, där finns fönster och man kan se ut, säger Lindberg.

”Nu vaknar NTM-centralen”

Iniönämnden har vid ett flertal tillfällen sedan år 2020 behandlat färjebytet, och påpekat för NTM-centralen att Sterna inte har bra passagerarutrymmen.

– Det är som att de först nu har vaknat, då den negativa responsen från användarna varit enorm, säger Lindberg.

Enligt Lindberg kommer NTM-centralen att bjuda in till ett möte där frågan ska diskuteras vidare. Hon tillägger också att den bästa lösningen på kapacitetsbristen skulle vara att färjan som kör på Iniörutten skulle ha flera turer, istället för att ha en lång paus under dagen.

Diskussion om artikeln