Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Statsminister Marin: ”Vi vill gå med i Nato tillsammans med Sverige, men vi kan inte påverka besluten i Turkiet”

Uppdaterad 18.02.2023 13:08.
Sanna Marin under säkerhetskonferensen i Munchen.
Bild: EPA-EFE

För Europas säkerhet har årets internationella säkerhetskonferens i München en stor betydelse. Ett år efter Rysslands angrepp på Ukraina vill man visa upp en stark sammanhållning i stödet för Ukraina. För Finlands del handlar mycket om Nato.

Statsminister Sanna Marin betonade under lördagen än en gång att Finlands mål är att gå med i Nato samtidigt med Sverige.

– Det här ligger också i försvarsalliansens eget intresse, konstaterade Marin och riktade på så sätt sitt budskap till både Nato och Turkiet. Hon påminde i München vidare om att också Ungerns godkännande hittills saknas.

Möjligheten att Turkiet först ger grönt ljus bara för Finland och inte för Sverige tog statsministern också upp i sitt samtal med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

– Vi kan inte påverka hur ett land beslutar sig för att ratificera ansökningarna, men vårt budskap är klart att vi vill gå med tillsammans.

”Kriget i Ukraina är en fråga för Europa”

President Sauli Niinistö konstaterade under fredagen att Finland varken vill eller kan ta tillbaka sin ansökan och därför hänger allt nu på Turkiet. Han upprepade det här budskapet också under lördagen i samband med en diskussion med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

– Från Natos sida är bägge länder klara att bli medlemmar och jag jobbar hårt för att det här ska vara möjligt vid toppmötet i Vilnius i sommar. Det här är nu enbart ett turkiskt beslut, konstaterade Stoltenberg.

För Finlands del är förstås Natofrågan central här vid säkerhetskonferensen i München, men också i övrigt handlar konferensen i hög grad om Ukrainakriget och dess följder.

Ryssland har i år medvetet lämnats utanför och ett av målen är att visa upp en stark enighet i stödet till Ukraina.

Det här stödet vill man också utvidga till länder utanför Europa, länder som hittills inte har ställt sig bakom Ukraina eller till och med visat förståelse för Ryssland.

– Kriget i Ukraina är inte bara en fråga för Europa, frågan är global. Här handlar det om ett krig om värderingar, konstaterade Sanna Marin.

– Vi har auktoritära stater som Ryssland, som går emot den regelbaserade internationella ordningen och det här är ett problem för alla.