Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland hade fin stafettplacering på gång – men laget tappade efter Hiidensalos vurpa och straffrundor

Uppdaterad 18.02.2023 14:47.
Hiindesalo föll på sista etappen i stafetten - Spela upp på Arenan

Finlands VM-stafett gick upp och ner, men inför det sista skyttet fanns chansen till en riktigt bra placering. Men Olli Hiindesalo åkte på två straffrundor och Finland tappade till en tionde plats.

Ett oväder har dragit in över Oberhof och dagens stafetter var i vågskålen. Under morgonen bestämde ändå juryn att det går att tävla och starterna skulle ske enligt tidsschemat.

De stundvis riktigt kraftiga vindbyarna gjorde det ändå utmanande på vallen och då det dessutom regnade blev föret tungt.

De yttre förutsättningarna gjorde också tävlingen mer oviss än normalt, och Finland var på väg att utnyttja läget och ta en bra placering. Länge hade laget ett betydligt bättre skytte än de stora nationerna.

Tuomas Harjula drog på sig en straffrunda på sin andra etapp och Finland var då nere på 16:e plats halvvägs in tävlingen, men sedan vände stafetten för de blåvita åkarna.

Seppälä imponerade på vallen

Tero Seppälä gjorde en strålande insats och lyfte Finland till en sjunde plats efter prickfritt skytte.

– Jag är verkligen nöjd med skyttet. Det gick lätt. Det handlar om vinden mot idrottaren och vem som vinner den kampen, säger Seppälä till Yle.

Ankaret Olli Hiidensalo hade ett bra utgångsläge och han inledde med fem träffar i liggande. Finland låg sexa efter det näst sista skyttet men då råkade Hiidensalo ut för ett olyckligt fall i en nedförsbacke.

Hiidensalo tappade en del tid och i det stående skyttet gick det sedan snett med två straffrundor som resultat. Finland gick till slut i mål som tionde lag med tre straffrundor och sju reservskott.

Norge missade guldet

Norge var klar förhandsfavorit i stafetten men laget missade guldet. Norge hamnade på efterkälken då Vetle Sjåstad Christiansen hade en tung första etapp, men sedan förde Tarjei Bø och Sturla Holm Lægreid upp laget i medaljkampen.

VM-kungen Johannes Thingnes Bø gick ut som trea och förde upp laget ett pinnhål, men Norge kunde inte rå på Frankrike. Därmed missade Bø också chansen att ta sju guld i detta mästerskap.

Frankrike bäddade för segern på andra etappen då Fabien Claude hann skjuta innan vinden blev riktigt besvärlig på vallen.

– Det är många känslor just nu. Det här är stort. Mina lagkamrater gjorde en perfekt stafett och jag avslutade arbetet, säger Frankrikes ankare Quentin Fillon Maillet.

Resultat:

1. Frankrike 1.21,48,8 (1+9)
(Guigonnat, Claude, Jaquelin, Fillon Maillet)

2. Norge +38,8 (2+14)
(Christiansen, Bø, Lægreid, Bø)

3. Sverige +1.39,9 (1+3)
(Femling, Ponsiluoma, Nelin, Samuelsson)

-----------

10. Finland +5.08,8 (3+7)
(Ranta, Harjula, Seppälä, Hiidensalo)

Diskussion om artikeln