Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Skidcenter i Egentliga Finland hoppas på många besökare under sportlovet – vintervädret återvände som på beställning

En man med grått hår och en mörkblå jacka står ute i vintrigt landskap.
Bildtext Jari Lehtinen, ordförande för Åbo slalomförening som driver Hirvensalo skidcenter.
Bild: Maria Lammassaari / Yle

Skidcentren i Hirvensalo i Åbo och Meri-Teijo i Salo är förberedda på sportlovsveckan. Efter en mild vinter utlovas kallt och snöigt väder under sportlovet, vilket skidcentren är tacksamma för.

Trots en mild och snöfattig vinter är skidcentren i Egentliga Finland öppna och väntar ivrigt på besökare under sportlovet.

– Med tanke på omständigheterna är våra backar i bra skick. Fyra av fem backar och alla skidliftar är i bruk. Pulkabacken drivs däremot av Åbo stad och den är av natursnö, så den fylls alltså inte med snökanoner, säger Jari Lehtinen. Han är ordförande för Åbo slalomförening som driver Hirvensalo skidcenter i Åbo.

Vid Teijo Ski i Meri-Teijo i Salo är slalombackarna i perfekt skick inför sportlovet, berättar Tapani Kakko som är vd för Teijo Ski & Action Park.

– Veckan innan sportlovet var det molnigt och några plusgrader och snön var därför mjuk på ytan. Nu ser vädret för sportlovet ut att bli soligt och kallt, och det bådar ju också gott för antalet besökare hos oss, säger Kakko.

En slalombacke med skidlift.
Bildtext Fyra av fem backar är i bruk i Hirvensalo skidcenter.
Bild: Maria Lammassaari / Yle

Viktigt att satsa på underhållet av backar

Både Hirvensalo skidcenter och Teijo Ski håller öppet varje dag under sportlovet. Skidcentren vill att allt ska fungera så smidigt som möjligt under sportlovet som brukar vara säsongens viktigaste vecka.

– Vi ser till att vi underhåller slalombackarna och parkeringsplatsen så mycket som möjligt i dessa varierande väderförhållanden, säger Lehtinen.

– Säkerheten i slalombackarna är viktig för oss, så vi satsar på underhållet för att se till att ingen skadar sig eller att utrustningen tar skada. Vi har också köpt nya skidor och snowboards för att de ska räcka till för dem som vill hyra utrustning, säger Kakko.

Skidcentren erbjuder också kurser i slalom och snowboardåkning under sportlovet.

– Vi har bra bemanning för kurserna och det finns ännu lediga platser på såväl snabbkurser som kurser som räcker några dagar, säger Kakko.

– Våra kurser har varit populära i år och de kan varmt rekommenderas för såväl nybörjare som längre hunna som vill lära sig något nytt, säger Lehtinen.

En gräsplan med lite snö och snökanoner i bakgrunden.
Bildtext Snökanonerna behöver kanske inte startas om det vintriga vädret fortsätter i Egentliga Finland under sportlovet.
Bild: Maria Lammassaari / Yle

Milt väder och höga elpriser har varit utmanande

Både Hirvensalo skidcenter och Teijo Ski inledde säsongen i december i fjol.

– Det har varit en kamp mot naturkrafterna. I januari regnade det mycket under ett par veckor och det såg riktigt dåligt ut ett tag och vi började fundera på om vi måste stänga backarna i Hirvensalo, men lyckligtvis blev det inte så, säger Lehtinen.

Tapani Kakko vid Teijo Ski säger att vädret nog till en viss mån ställt till det, men att inflationen och de höga elpriserna varit en större utmaning för skidcentret.

– Eftersom konsumenter är försiktigare och funderar mera på hur de använder sina pengar, påverkas också skidcentret. Folk som brukat besöka skidcentret flera gånger under en sportlovsvecka kanske bara kommer hit för en dag, eller så söker de sig någon annanstans, säger Kakko.

Utsikt från slalombacken i Havs-Tykö
Bildtext Så här fina utsikter var det från backarna i Meri-Teijo i Salo under säsongen 2016. Arkivbild.
Bild: Yle/Monica Forssell

Trots att elpriserna är höga har Teijo Skis verksamhet ändå kunnat fortsätta så gott som normalt.

– Vi valde att höja biljettpriserna endast minimalt och har snö i alla backar förutom en brant slalombacke som används i tävlingssyfte. När en tävling i slalomåkning ordnades nyligen tävlade man i en annan backe i stället, och det fungerade hur bra som helst, säger Kakko.

Också alla skidliftar och pulkabacken i Teijo Ski är i bruk som vanligt.

Elpriserna var ett konstant samtalsämne också i Hirvensalo skidcenter när säsongen skulle inledas. Skidcentret kom ändå fram till att backarna måste snöläggas oberoende av vad elen kostar.

– El kostar vad den kostar. När man fyller backarna med snö går man enligt väderförhållandena, inte enligt den tidpunkt när elen är billigast, säger Lehtinen.

”Säsongen är inte över”

Skidcentren hoppas på en livlig sportlovsvecka med många besökare.

– Jag hoppas att folk som inte besökt oss på några år hittar tillbaka igen, och att folk väljer att besöka oss i stället för exempelvis ett spa eller att åka på kryssning på sportlovet, säger Tapani Kakko.

– Många kanske tänker att vintern är över i och med att det varit milt och snöfattigt, men säsongen är fortfarande igång. Därför hoppas jag att folk kan hitta sitt vinterhumör och besöka oss under sportlovsveckan, som ser ut att bli solig, snöig och kall, säger Jari Lehtinen.

Diskussion om artikeln