Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tappara tog hem Champions Hockey League – tränaren värdesätter segern lika högt som ligatitlar, stjärnan rörd: ”Gåshud – tänkte börja gråta”

Uppdaterad 18.02.2023 21:15.
Christian Heljanko firar med CHL-bucklan.
Bildtext Matchhjälten Christian Heljanko fick höja CHL-bucklan framför hundratals tillresta Tapparafans.
Bild: EPA-EFE

Jori Lehterä kämpade mot tårarna. Jussi Tapola drog paralleller till ligatitlarna hann vunnit. Tappara är CHL-mästare – och triumfen i Luleå betydde mycket.

Det hade hunnit gå ett år sedan Tappara åkte på en snöplig uddamålsförlust mot Rögle i finalen av Champions Hockey League.

Nu fick man en ny chans. Det var dags för en ny final på svensk mark – och efter en drömstart fanns det inget som kunde stoppa Tammerforslaget.

Laget ledde över Luleå med 2–0 efter drygt sju minuter. Slutet blev spännande, men titeln gick till slut till Tappara med siffrorna 3–2.

– Visst känns det här ju rätt bra. Vid slutsummern kände man nog gåshuden, jag tänkte börja gråta, men lyckades hålla mig, säger Jori Lehterä till Yle.

Belönas med halv miljon

Lehterä var den som noterades för segerpucken i Luleå. Han får ändå tacka motståndarförsvaret för 3–0-målet, då spelredskapet styrdes in från Linus Fröbergs klubblad.

– Vi hade inte råd att backa hem i dag. Vi ville ta kommandot och gjorde det sjukt bra. Lite dumma utvisningar blev det på slutet, men vi klarade det.

– Många i det här laget var med i Ängelholm i fjol. Där låg vi efter i början och var inte redo för en finalmatch som avgörs på 60 minuter. I dag ville vi ta täten direkt, förklarar tränaren Jussi Tapola.

Programmet är inte längre tillgängligt

Tappara tappade momentum totalt mot matchslutet. Luleå fick in dubbla reduceringar, men i målet var Christian Heljanko stekhet.

– Det här var en ganska typiskt match för oss den här säsongen. Tappara kunde ta ledningen på grund av vår tröga start. Sen försökte vi jaga oss ikapp, men deras målvakt var bra, säger Luleåfinländaren Tomi Sallinen.

Tappara blev därmed det andra laget som tagit hem turneringen, efter JYP:s guld 2018. Mästarna belönas med 500 000 euro i prispengar.

– Vi har slagit tuffa lag både i fjol och i år i CHL. Det gör att det här känns stort. Att vara europeiska mästare är något unikt, något som går att jämföra med ligatitlarna vi vunnit, menar Tapola.

Champions Hockey League, final

Luleå–Tappara 2–3 (0–2, 0–0, 2–1)

Diskussion om artikeln