Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Clément Noël vill avsluta VM med fransk guldfest – hemmafavoriten utmanas av en handfull slalomspecialister

Uppdaterad 19.02.2023 14:31.
Herrarnas slalom, andra åket (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Herrarnas slalom har äran att sätta punkt för VM i Courchevel/Méribel. Listan med förhandsfavoriter är längre än i de övriga grenarna och den isiga tävlingsbacken kommer att bidra till en underhållande avslutning.

Herrarnas slalom, Courchevel

Direkt i TV2 och på Yle Arenan kl. 14.25

Herrarnas slalom, andra åket (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Kommentatorer på svenska: Kristian Karlsson och Marcus Sandell

Håll koll på favoriterna:

Här är det smaksam vem som får bära rollen som den största förhandsfavoriten.

Clément Noël är regerande olympisk mästare och den som hemmapubliken vill se som VM:s sista guldmedaljör. Det som talar för den 25-årige fransmannen är att tävlingsbacken i Courchevel är mycket isig, precis som i Schladming där ha tog säsongens enda världscupseger.

Problemet för Noël är att han haft stora utmaningar med att ta sig i mål. Slalomspecialisten har avbrutit fyra av säsongens åtta deltävlingar. Tar han sig i mål är ett nytt stortävlingsguld mycket nära.

Även Henrik Kristoffersen är sugen på att fira sitt första VM-guld i slalom. Norrmannen fick inte till det i storslalomen (slutade femma) och risken finns att ”HK94” är för het på gröten.

Om inte Kristoffersen är i form får Norge hoppas att Lucas Braathen återhämtat sig efter sin blindtarmsoperation. 22-åringen opererades för knappa tre veckor sedan och showmannen Braathen stod över fredagens storslalom. Braathen leder slalomcupen efter segrarna i Val d’Isere och Adelboden.

Se upp för utmanarna:

Under den här mellanrubriken går det att räkna upp närmare tio namn. Schweizarna Daniel Yule, Ramon Zenhäusern och Loïc Meillard, österrikarna Marco Schwarz samt Manuel Feller, tysken Linus Strasser och britten Dave Ryding är åkare som alla kan ta steget upp på prispallen. Österrike riskerar att bli utan ett VM-guld för första gången sedan 1987.

Om allt stämmer kan även Sveriges Kristoffer Jakobsen och greken AJ Ginnis ha sitt att säga. Med andra ord en högintressant tävling på kommande.

Följ med finländarna:

Finland ställer upp med två åkare. Två framtidsnamn i Jesper Pohjolainen och Eduard Hallberg.

Hallberg var med i storslalomen utan att ta sig i mål. För Pohjolainen blir det VM-debut på seniornivå. Minimålsättningen är ta sig i mål och om de presterar på topp kan båda vara bland de 30 snabbaste.

Inför herrarnas slalom är Jaakko Tapanainens 21:a plats i den alpina kombinationen Finlands främsta VM-placering.

Kommentatorns tips:

Damslalomen bjöd på en överraskningsvinnare då Laurance St-Germain kammade hem guldet. Någon lika stor skräll bjuds det inte på bland herrarna.

Schweiz får fira för första gången i herrarnas slalom sedan 1950 då Daniel Yule kammar hem guldet. Clément Noël tar silvret och Henrik Kristoffersen slutar trea.

Diskussion om artikeln