Hoppa till huvudinnehåll

Sport

VM-kungen Bø fick ge sig mot två svenskar i masstarten – Seppälä avslutade med sin bästa insats i Oberhof

Uppdaterad 19.02.2023 15:35.
Dubbelseger för Sverige i masstarten - Spela upp på Arenan

Johannes Thingnes Bø stannade på fem guld i VM. I den avslutande masstarten fick han nöja sig med brons bakom Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma. Tero Seppälä gick in bland de tio bästa i tävlingen.

Johannes Thingnes Bø är odiskutabel kung i Oberhof men det sista veckoslutet gav inget guld. Norge missade segern i gårdagens stafett och i det sista individuella loppet blev Bø slagen av två svenskar.

Avslutningen på masstarten blev riktigt spännande. Bø hade en ledning på ungefär tio sekunder inför sista skyttet, men en straffrunda gjorde att Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma gick om.

Då Bø inledde jakten på svenskarna skiljde det 6,8 sekunder, men det var inte samma tryck i norrmannens åkning som tidigare. Bø klarade inte av att täppa till luckan och i stället blev det en stor svensk dag.

– Jag är otroligt nöjd med mitt VM. Jag gick mot guld även om jag bommade i sista, men ridån gick sedan ner då svenskarna åkte så våldsamt snabbt uppför Birxsteig-backen, säger Bø till NRK.

”Trodde inte jag skulle bli världsmästare”

Sebastian Samuelsson tog sitt första individuella VM-guld i karriären medan Marin Ponsiluoma tog sin första individuella medalj i Oberhof.

– Det här är fantastiskt. Jag har haft en svår säsong och trodde inte att jag skulle bli världsmästare i år. Jag fokuserade på mig själv på vallen och försökte bara träffa alla tavlor.

– Eftersom jag sköt fullt visste jag att jag kunde åka i mitt eget tempo under hela loppet. Jag visste att jag skulle vara starkare på slutet och så blev det, säger Samuelsson i sin segerintervju.

Tero Seppälä var den enda finländska åkaren i masstarten och han gjorde sin bästa tävling i VM. Seppälä hade en del problem i det liggande skyttet och drog på sig två straffrundor, men i stående var han prickfri och jobbade sig uppåt i resultatlistan.

– Igen får man vara väldigt nöjd med det stående skyttet, det var orsaken till den här placeringen, säger Seppälä till Yle.

Han låg på nionde plats då han gick ut på sista varvet men klarade inte av att behålla den placeringen. Han förlorade en spurtduell mot Tarjei Bø och gick i mål som tia.

– Det var lite tungt i spåret inledningsvis. Mot slutet kändes det bättre och jag lyckade knipa några placeringar.

Seppälä förlorade spurtduell om niondeplatsen - Spela upp på Arenan

Resultat, masstart:

1. Sebastian Samuelsson SWE 36.42,8 (0)
2. Martin Ponsiluoma SWE +9,6 (2)
3. Johannes Thingnes Bø NOR +38,8 (3)
4. Sturla Holm Lagreid NOR +55,8 (2)
5. Andrejs Rastorgujevs LAT +1.07,3 (3)
------------
10. Tero Seppälä FIN +1.31,3 (2)

Artikeln uppdaterad med Seppäläs kommentarer klockan 15.34.

Diskussion om artikeln