Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Se grekiska guldjakten då VM i alpint avslutades – norsk seger då Kristoffersen steg 15 placeringar: ”Gjorde det fantastiskt”

Uppdaterad 19.02.2023 20:06.
Programmet är inte längre tillgängligt
Se dramatiska slutet på herrarnas slalom! - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Nu är Grekland en medaljnation i alpina VM-sammanhang. Bara Henrik Kristoffersen var bättre då mästerskapet i Frankrike gick i mål med slalom. Norrmannen steg med sagolika 15 placeringar i andra åket.

Alpin skidåkning har fått en 20:e medaljnation i VM-sammanhang på herrsidan.

Det är Grekland. Landet har nu de facto tagit lika många som Finland och Kalle Palander.

AJ Ginnis skrev tidigare i februari historia genom att ta den första grekiska pallplatsen i världscupen. I VM:s avslutande slalomtävling var han på silverplats efter första åket.

I andra gick Ginnis för guld. Åket var stundtals svajigt, men i sista branten klämde greken ut allt från låren som Yle-experten Palander tidigare i veckan kallade för ”de största i fältet”.

Den historiska grekiska medaljen var av silvervalör.

– Han gör ett grymt avslut, men det här räcker inte, fick Yle Sportens kommentator Kristian Karlsson konstatera.

Superåk av Kristoffersen

Ginnis, med grekisk pappa och amerikansk mamma, föddes i Aten, flyttade med familjen till Österrike som 12-åring och vidare till USA några år senare. I Nordamerika steg han snabbt till det amerikanska OS-programmet, men lyckades aldrig ta sig in i själva landslaget.

Hans medalj var en skräll, men skadeförföljde Ginnis har funnits på mångas läppar redan ett tag.

– Han har jobbat sig stenhårt tillbaka från skadorna. Att han får med sig en medalj är verkligen fint, säger Yle Sportens expert Marcus Sandell.

Guldet gick till en åkare som var 16:e efter första rundan. Norrmannen Henrik Kristoffersen gjorde en sagolik klättring som fullbordades då Manuel Feller körde bort sig som siste åkare.

– Banan har så stor betydelse. Om den hade sett ut som i första åket hade det varit väldigt svårt att ta igen nio tiondelar, men nu var det en taktiskt svår och långsammare bana som krävde något annat.

– Det öppnar möjligheter och Kristoffersen gjorde det fantastiskt, sammanfattar Sandell.

Ingen av finländarna tog sig i mål. Eduard Hallberg avbröt sitt första åk, Jesper Pohjolainen var 42:a efter första rundan, men avbröt i andra.

Resultat

1) Henrik Kristoffersen NOR 1.39,50
2) AJ Ginnis GRE 1.39,70
3) Alex Vinatzer ITA 1.39,88
4) Clement Noel FRA 1.39,91
5) Sebastian Holzmann GER 1.40,12

Jesper Pohjolainen och Eduard Hallberg avbröt.

Diskussion om artikeln