Hoppa till huvudinnehåll

Sport

41-åriga världsrekordet slaget – Femke Bol ny inomhusdrottning på 400 meter

Uppdaterad 19.02.2023 18:55.
Femke Bol ligger på banan.
Bildtext Femke Bol kunde knappt tro sina ögon efter rekordloppet.
Bild: Hollandse Hoogte/Shutterstock/All Over Press

Den 7 mars 1982 slog Jarmila Kratochvilova till med en inomhustid som verkade bli oslagbar.

Tjeckoslovakiskan sprang då 400 meter på 49,59.

Världsrekordet stod sig i hela 41 år. Nu är rekordet krossat med råge, efter ett panglopp av Femke Bol på de holländska mästerskapen i Apeldoorn.

Bol löpte på 49,26, vilket var en mäktig förbättring av hennes personbästa. För en vecka sedan satte hon sitt senaste personbästa, då hon lyckades underskrida 50 sekunder för första gången med tiden 49,96.

Sport

Ryska idrottare får delta i Paralympics i Paris

I nästa års Paralympics i Paris kommer ryska idrottare att få tävla.

Medlemmarna i Internationella paralympiska kommittén röstade emot ett fullständigt förbud mot Ryssland på fredagen.

Rösterna föll 74-65 vid kongressen i Bahrain, medan 13 delegater avstod från att rösta.

Det är ännu inte avgjort om idrottarna kommer att behöva tävla under en neutral flagg eller om de kommer att få tävla under den ryska flaggan.

Paralympics avgörs mellan den 28 augusti och 8 september nästa år.

Arizona Coyotes petade Olli Juolevi efter den första tryout-matchen

Arizona Coyotes har petat ishockeybacken Olli Juolevi från sin NHL-trupp efter endast en tryout-match.

Juolevi var en gång i tiden ett av alla tiders finländska ishockeylöften. Han draftades till NHL 2016 som en av de högsta finländska reserveringarna någonsin. Trots att han reserverades med draftnummer 5 har han ändå aldrig lyckats etablera sig i ligan. Det finländska topplöftet har drabbats av flera skador, och aldrig nått den nivå som förväntades av honom.

Förra säsongen spelade Juolevi i AHL-ligan i San Diego. För två år sedan säsongen representerade han Florida Panthers och Detroit Red Wings i NHL. Hans bästa säsong i NHL åtminstone fram till nu var säsongen 2020-2021 i Vancouver Canucks led. Då han spelade 23 matcher med poängen 2+1.

Basketlandslagets tränare fick jobb i Italien – Lassi Tuovi blir assisterande tränare i toppklubben Virtus Bologna

Basketlandslagets huvudtränare Lassi Tuovi har skrivit på ett tvåårskontrakt med den italienska storklubben Virtus Bologna där han blir assisterande tränare. Tuovi som senast tränade SIG Strasbourg på klubblagsnivå, bjöds in till Bologna av lagets nya huvudtränare, Luca Banchi.

Banchi förde Lettland till en historisk femte plats i basket-VM i september.

Virtus Bologna är en av de stora klubbarna i italiensk baskethistoria. Klubben har nio italienska liga- och sju italienska cupmästerskap samt två Euroleague-mästerskap.

– Jag är oerhört exalterad och tacksam över möjligheten att arbeta i en organisation som Virtus, som jag värdesätter högt inom europeisk basket. Jag minns att jag beundrade klubben och dess fankultur från tiden då Petteri Koponen spelade här (2008–12), tackar Tuovi i basketförbundets pressmeddelande.

Helsingforsarenan i Böle.

IS: Grupp finländska investerare intresserade av att köpa Helsingforsarenan

Arenan har varit oanvänd sedan februari 2022.

Carljohan Eriksson fick äntligen chansen i FC Nordsjællands cupmatch – blev hjälte i strafftävlingen

Målvakten Carljohan Eriksson fick för första gången på länge vakta FC Nordsjællands mål i cupmatchen mot Kolding. Normalt brukar Andreas Hansen vara klubbens första målvakt, medan Eriksson suttit på avbytarbänken.

Matchen avgjordes i en strafftävling efter 2–2 vid fulltid och efter förlängning.

Kolding lyckades endast i två av sina försök överraska Eriksson och FC Nordsjælland vann strafftävlingen med 3–2.

FC Nordsjælland möter Viborg FF på bortaplan i cupens följande omgång. I den danska ligan ligger klubben på tredje plats i tabellen.

I januari 2023 lånades Eriksson ut till FC Nordsjælland på ett låneavtal från Dundee United över resten av säsongen. I juni 2023 blev han klar för en permanent övergång till Nordsjælland och skrev på ett treårskontrakt med klubben.

Tampa Bays stjärnmålvakt Andrei Vasilevski opererad – missar grundseriens två första månader

Tampa Bay Lightnings stjärnmålvakt Andrei Vasilevski har opererats, och missar starten av NHL:s grundserie, berättar Lightning på sin webbplats.

Vasilevski har genomgått en ryggoperation, och rehabiliteringen väntas hålla honom borta från NHL:s grundseriematcher i cirka tio veckor.

NHL:s grundserie inleds den 10 oktober.

29-årige Vasilevski är tvåfaldig Stanley Cup-segrare med Lightning, och en av klubbens största stjärnor. Han har en gång valts till NHL:s bästa målvakt, och en gång till slutspelets mest värdefulla spelare. Under fjolårssäsongen vaktade Vasilevski målet i hela 60 av grundseriematcherna.

Jonas Johansson är andremålvakt i Lightning. Han har spelat endast 35 NHL-matcher i karriären.