Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sverige krossade sitt medaljrekord i skidskytte-VM – Finlands förbundskapten kallar mästerskapsinsatsen okej: ”Var en del bottennapp”

Uppdaterad 19.02.2023 20:00.
Svenska skidskyttelandslaget firar.
Bildtext Sverige avslutade VM på topp.
Bild: Grega Valancic/Sportida/SIPA/Shutterstock/All Over Press

Svenskt skidskytte har aldrig mått bättre. I det finländska lägret börjar det vara länge sedan den senaste VM-medaljen. En berg- och dalbana, sammanfattar förbundskapten Erik Bartlett Kulstad Finlands insats.

Redan inför den avslutande söndagen gick det att kalla Sveriges skidskytte-VM för en lyckad historia.

Efter masstarterna kan mästerskapet inte kallas för något annat än en fullträff.

Sebastian Samuelsson segrade före Martin Ponsiluoma i herrloppet. Damvinnaren Hanna Öberg var kyligare än konkurrenterna i sista stående.

För både Samuelsson och Öberg handlade det om den fjärde medaljen i Oberhof. För svenska landslaget handlade det om ett historiskt medaljsaldo.

Elva medaljer i år är en slakt av det gamla rekordet på sex pallplatser, från Pokljuka häromåret.

Samuelsson: ”Ska fira rejält”

Det som gör medaljrekordet ännu mer anmärkningsvärt är att medaljfavoriten Elvira Öberg inte fick till det i ett enda individuellt lopp.

– Jag är helt slut och har inga ord kvar längre. Två guld i dag och elva medaljer, det är stort och inget jag hade trott. Det är historiskt bra, säger förbundskapten Johannes Lukas till SVT efter storasyster Öbergs andra guld i mästerskapet.

Sebastian Samuelssons VM hade inte kunnat börja tyngre, då lösa skruvar i hans vapen förstörde Sveriges mixedstafett. Nu avslutade han med att knäcka självaste Johannes Thingnes Bø på den avslutande distansen.

– Jag kommer fira rejält. Det enda jag vet är att jag måste sitta på bussen klockan 6 i morgon bitti. Vi får se om jag går och lägger mig eller inte, sa Samuelsson till Expressen.

Blåvit medaljtorka

För det finländska laget var det inget särskilt minnesvärt mästerskap. Nu har det hunnit gå sex år sedan den senaste finländska medaljen.

Suvi Minkkinen gjorde sitt livs lopp och blev åttonde i distanstävlingen. Tero Seppälä avslutade med att vara tia i masstarten.

Men för det kanske största hoppet på förhand, Mari Eder, klaffade inte skyttet alls. Båda gårdagens stafetter förstördes av fall i samma kurva, och herrsprinten bjöd på pinsamt finländskt gevärskaos.

Programmet är inte längre tillgängligt
Här förstörs Finlands stafett – Kinnunen tappade skidan - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Upp och ner, lyder förbundskapten Erik Bartlett Kulstads bedömning.

– Det här mästerskapet har varit något av en berg- och dalbana, säger tränaren till Yle.

– Stundtals har det sett bra ut, samtidigt som det varit en del bottennapp. Överlag är jag jättenöjd över hur idrottarna jobbat. Jag tycker att det här var ett okej VM.

Norrmannen är öppen för att diskutera en fortsättning med Finland. Han kom till landslaget inför säsongen med ett avtal av modellen 1+3 år.

Yle Urheilus expert Ville Kotikumpu hoppas att man funderar på framtiden noga. Alla parter måste ha siktet inställt mot samma mål.

– Allt bottnar i att idrottarna ska vara redo för tränarens system. Om de är det så kan Kulstad fortsätta, tycker experten.

Diskussion om artikeln