Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Inflationen mattades av i januari – nu 8,4 procent

I januari fortsatte avmattningen av inflationen. På årsnivå var inflationen 8,4 procent, medan den var 9,1 procent i december. Enligt Statistikcentralen beror den lugnare inflationen bland annat på att elpriserna mattats av.

Kategorin med den högsta inflationen är fortfarande livsmedel och alkoholfria drycker, men även där sjönk inflationstalet. Inom den kategorin låg inflationen på 15,4 procent i januari, medan den i december låg på 16,0 procent.

En sjunkande inflation betyder inte att priserna sjunker, snarare att priserna stiger mindre snabbt. Priserna stiger fortfarande på månadsnivå, i januari med 0,6 procent.

Inrikes

Pohjola-Norden får varning av revisionsnämnden

Föreningen Pohjola-Nordens revisor får en varning av revisionsnämnden som anser att revisionen av Pohjola-Nordens stödstiftelse var under all kritik, skriver Hufvudstadsbladet.

Enligt nämnden har revisorn inte verifierat bokföringen och verksamheten i stödstiftelsen tillräckligt noga, vilket bidrog till att föreningens före detta generalsekreterare Michael Oksanen i fler år kunde betala ut pengar till sig själv.

Bland annat säger nämnden att det i flera år ska ha funnits betydande brister i stiftelsens förvaltning och att utbetalningar inte granskats ändamålsenligt.

Oksanen misstänks för grov förskingring, grovt bokföringsbrott, förfalskning och missbruk av förtroendeställning då han under tiden som generalsekreterare bland annat ska ha lyft ogrundade kilometerersättningar i sitt jobb.

Han ska också ha använt tiotusentals euro av föreningens medel på felaktiga grunder.

Kung Carl XVI Gustaf, drottning Silvia, riksdagens talman Andreas Norlén, kronprinsessan Victoria, prinsessan Estelle och prins Daniel firar Sveriges nationaldag på Skansen i Stockholm. Bakom dem vajar en rad svenska flaggor.

Morgonkollen: Fem nyheter du behöver ha koll på i dag

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Man sitter i odling.

Reko fyller 10 år – har påverkat både handel och konsumtion enligt grundaren

Finns i 20 länder och har figurerat i EU:s jordbruksutskott.

Lovisa tackar nej till att köpa Svartholm

Lovisa stad har inga planer på att köpa sjöfästningen Svartholm som ligger strax utanför staden.

Enligt en ny utredning gjord av Finansminsiteriet borde den nuvarande ägaren, Fortstyrelsen, sälja Svartholm. I utredningen föreslås Lovisa stad som en potentiell köpare.

Stadsdirektör Jan D. Oker-Blom ser inte förslaget som realistiskt, utan säger att det skulle kosta miljoner att iståndsätta Svartholm, något staden inte kommer att göra.

Oker-Blom säger vidare att han också har svårt att se att någon privat aktör skulle vara villig att ta över Svartholm.