Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stavbrottet på Holmenkollen, ”smørebom” i Falun, det omöjliga rycket och den totala kollapsen – här är de mest dramatiska VM-loppen i modern tid

Medaljörerna på den fria milen i Falun VM 2015,
Bildtext Charlotte Kalla tog guld på fria milen i Falun 2015 och Jessie Diggins silver, men känner du igen den sensationella bronsmedaljören till höger i bild?
Bild: EPA

VM-febern stiger då världsmästerskapen i de nordiska skidgrenarna i Planica står inför dörren. Höj på VM-stämningen genom en tillbakablick på några av de mest häpnadsväckande loppen genom tiderna.

1. Herrstafetten VM 1982 – vurpa, dödshot, stavbrott och delade medaljer

Kooste viestikisasta (RAJATTU SUOMEEN) - Spela upp på Arenan

Den här tävlingen hade allt och lite till. Till hemmapublikens stora förtjusning hade Norge ryckt upp ett rejält försprång till jagande Sovjet under de två första etapperna.

Pål Gunnar Mikkelsplass hade emellertid inte den bästa av dagar på tredje etappen. Unge Juri Burlakov närmade sig och då den slutkörda norrmannen föll oförklarligt omkull då ett par kilometer återstod såg ryssen sin chans. I ett huj var Burlakov både i kapp och förbi.

Mikkelsplass var en stund Norges mest hatade man och fick till och med ta emot dödshot, som den norska polisen ansåg vara såpass seriösa att han fick poliseskort ut från Holmenkollen.

Vid växlingen hade Sovjets ankare Aleksandr Zavjalov ett 13 sekunders försprång till Oddvar Brå som åkte sista etappen för Norge.

Brå tog upp kampen med Zavjalov och det hela avgjordes på stadionområdet inför tiotusentals norska skidentusiaster. I det sista motlutet gjorde Brå ett ryck och passerade Zavjalov men bröt staven samtidigt som ryssen tappade balansen och föll ner på knä.

En hel skidnation höll andan då den norska kommentatorn Jon Herwig Carlsen ylade: ”La ham få en stav, da mann!”. Brå fick en ny stav 100 meter senare men vid det skedet hade Zavjalov hunnit i kapp igen.

Kampen om guldet avgjordes på upploppet. Brå var länge etta men Zavjalov hade ett bättre glid och passerade Brå med minimal marginal. Trodde han åtminstone själv då han jublade efter målgången.

Men kom ihåg att detta var 1982. Det fanns ingen sofistikerad målkamerateknik och tv-produktionen var långtifrån den vi är vana vid i dag. Juryn studerade målgången i flera timmar innan man insåg att det inte fanns ett målfoto som tvivelsutan visade vilket lag som hade korsat mållinjen som etta.

Till saken hör att mållinjen hade fått stryk under dagens lopp och inte kunde klassas som spikrak. Det blev alltså delat guld mellan Norge och Sovjetunionen.

VM-stafetten 1982 är en av den norska idrottshistoriens största händelser. Frågan ”Hvor var du da Brå brakk staven?” är fortfarande legendarisk i norska skidkretsar och den brutna staven finns numera i en monter vid Holmenkollen Park Hotel.

I Oddvar Brås hemby Hølonda har man rest en staty på honom. Då och då är det någon som bryter statyns högra stav.

Och i bästa TV-shop-anda så var detta inte allt. Kampen om bronset var nämligen lika tajt.

Juha Mieto gick en ursinnig kamp mot Östtysklands Frank Schröder. Finland såg ut tappa medaljen alldeles i slutet men Mieto sträckte fram sin högra skida på ett imponerande sätt och såg ut att ha kommit i mål före Schröder. Men precis som i kampen om guldet så hittade domarna inga vattentäta bevis. Bronset delades mellan Finland och DDR.

2. Herrstafetten VM 2003 – Jörgen Brink och den berömda väggen

Programmet är inte längre tillgängligt
VM-klassiker: Jörgen Brink kollapsar och Sverige tappar stafettguldet - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Sverige kände redan doften av ett efterlängtat VM-guld. Då kablades de chockerande tv-bilderna ut: Jörgen Brink hade kollapsat och guldet rök all världens väg.

Per Elofsson hade växlat med 20 sekunder till godo på konkurrenterna. Jörgen Brink förvaltade försprånget med den äran på sista etappen. Ända fram tills en dryg kilometer återstod.

– Brink är slutkörd. Totalt slutkörd, sa Yle Sportens expert Jan-Olof Näs förbluffat i direktsändning.

Norges Thomas Alsgaard och Tysklands Axel Teichmann susade förbi Brink och gjorde upp om guldet. Segern i spurtuppgörelsen gick till Alsgaard och Norge.

Jörgen Brink lyckades komma i mål som trea men hans kollaps utsågs av Aftonbladet till 2000-talets näst största fiasko i svensk idrott.

Först flera år senare avslöjade han för norska VG att han drabbades av hjärtflimmer under slutet av sin etapp.

– Det var tur att jag kom i mål över huvud taget. Jag har inga direkta minnen av att ha passerat mållinjen, men jag visste att vi hade tappat stafetten.

– Här är det tre killar i laget som gör en topprestation, och så kommer den fjärde och förstör. Det är inget man drömmer om. Det var en väldigt tung tid efter stafetten, sade han.

3. Damsprinten VM 2019 – svenska medaljhoppen krockar, omtumlande skrällbrons till norska i sorg

Inför VM i Seefeld hade Kristine Stavås Skistad seglat upp som en medaljkandidat. Den norska supertalangen hade vunnit JVM-sprinten en månad tidigare och visat upp lovande takter också i världscupen.

Och det såg lovande ut inledningsvis. Hon utmanade storfräsarna Maiken Caspersen Falla och Stina Nilsson i slutskedet av semifinalen, men då var olyckan framme. Hon satt staven mellan benen på sig själv och föll spektakulärt. Efter missen var 19-åringen otröstlig och gled i mål med tårar i ögonen långt efter de övriga.

Programmet är inte längre tillgängligt
VM-klassiker: Norska talangen tappar allt på upploppet - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Förutsättningarna inför finalen var enkla: Falla skulle kämpa om guldet mot svenskorna Nilsson, Jonna Sundling och Maja Dahlqvist.

Falla tog kommandot i finalen men svenskorna flåsade henne i nackhåren. I det sista motlutet attackerade Maja Dahlqvist, som var formtoppad och hade vunnit prologen. Men hon krokade ihop med Jonna Sundling och båda två föll omkull vilket dessutom hindrade Stina Nilssons framfart.

– Åh nej! Det var dukat för en historisk medaljfest, suckade Jacob Hård i SVT:s sändning.

Programmet är inte längre tillgängligt
VM-klassiker: Svenskorna krokar ihop i sprintfinalen och missar guldet – norska bronsmedaljören rörd till tårar - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Falla kunde defilera i mål som världsmästare före Nilsson. Jonna Sundling närmade sig målet som trea men hade brutit staven i och med krocken med Dahlqvist och kunde inte behålla sin medaljplats.

Norska VM-debutanten Mari Eide flög förbi Nilsson på upploppet och tog karriärens första och enda stortävlingsmedalj. Mari Eides skrällbrons är ett av VM-historiens känslosamma ögonblick.

Hennes syster Ida Eide hade dött ett halvt år tidigare efter att ha drabbats av hjärtstillestånd under ett motionslopp i Oslo. Ida Eide blev bara 30 år.

– Jag önskar så att Ida var här och hade sett detta. Men jag tror hon tittade på mig däruppe. Hela familjen är här och... ja, sade hon i NRK:s intervju innan hon brast ut i gråt.

4. Damernas fria mil VM 2015 – hemmajubel, norsk ”smørebom” och sensationell bronsmedaljör

Programmet är inte längre tillgängligt
VM-klassiker: Amerikanska skrällmedaljer i snöyran i Falun – Charlotte Kalla frälste hemmapubliken - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Minns du vilken åkare som tog brons på damernas tio kilometer med fristil i Falun 2015? Det är snart sagt omöjligt att gissa sig fram till rätt svar.

Resultatlistan var till stora delar oerhört överraskande. Ett ymnigt snöfall drog över Falun mitt under tävlingen och rörde om i grytan rejält.

En efter en försvann favoriterna ur tätstriden. Till slut fanns bara en kvar. Charlotte Kalla infriade de svenska skidvännernas skyhöga förväntningar och vann VM-guld.

Grunden till Kallas guld lades redan före start. Kalla fastnade för ett par skidor som fungerade klart bättre än konkurrenternas. Till saken hör också att hon startade före sina huvudkonkurrenter vilket var en klar fördel i det tilltagande snöfallet.

Bakom Kalla hade USA en historiskt fin dag. Att Jessica Diggins tog silver låter kanske inte som överraskning, men 2015 hade amerikanskan mest gjort namn om sig som en sprintåkare. Den riktigt stora skrällen var Caitlin Gregg. Den 34-åriga Gregg startade som trea ut i terrängen och drog stor nytta av att inte åka under det ymnigaste snöfallet.

Inför bronsloppet hade hon inte tagit världscuppoäng på fyra år och hennes bästa placering den säsongen hade varit en 47:e plats.

– Allt föll på plats idag. Jag kan känna att vissa ger upp sina karriärer och drömmar för tidigt. Vissa av oss tar bara lite längre tid på oss och vinner våra första medaljer vid 34 års ålder, sade hon efter loppet med glimten i ögat.

För de favorittippade norskorna gick tävlingen åt pipan. Bäst av dem var Heidi Weng på en 22:a plats. Therese Johaug var 27:a och Marit Björgen 31:a. Både valet av skidor och vallningen hade misslyckats.

Den norska landslagstränaren Egil Kristiansen var uppgiven efter loppet.

– Det här är nästan bara löjligt. Det här måste vi försöka glömma, sade han till NRK.

Norge tog en gruvlig revansch ett par dagar senare genom att vinna stafetten med klar marginal. Under avslutningshelgen vann Johaug dessutom tremilen före Bjørgen.

5. Herrarnas femmil VM 2013 – Johan Olsson gör det omöjliga

Programmet är inte längre tillgängligt
VM-klassiker: Johan Olsson gör det omöjliga på femmilen - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Manuset inför herrar 50 kilometer i Val di Fiemme 2013 var utstakat. Huvudklungan skulle hållas intakt genom hela loppet och så skulle det hela avgöras efter en spurtstrid. Och till slut skulle Petter Northug stå som segrare.

Så hade femmilsloppen sett ut sen masstarterna infördes som tävlingsform.

Det var med andra ord inte många som höjde på ögonbrynen då Johan Olsson ryckte i ett tidigt skede av loppet. Han skulle ju bli ikappåkt så småningom.

Till en början fick Olsson sällskap av Dario Cologna men schweizaren föll i en brant utförslöpa och tappade kontakten till svensken då trettio kilometer återstod.

Olsson soloåkte därefter till VM-guldet och belönades senare det året med Bragdguldet.

Johan Olsson var något av en pionjär. Sedan hans guldlopp har femmilarna varit avsevärt mer oförutsägbara. Vi minns Iivo Niskanens kamp mot Aleksandr Bolsjunov om OS-guldet 2018 medan Hans Christer Holund gjorde precis som Olsson i VM 2019. Holund ryckte tidigt och huvudklungan kom aldrig i kapp.

Källor: Yles arkiv, SVT, Aftonbladet, Dagens Nyheter, NRK, VG, Aftenposten, New York Times

Diskussion om artikeln