Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Många finländare har dålig koll på cybersäkerhet – experter efterlyser mer utbildning för att fler ska hänga med i den digitala utvecklingen

En äldre person använder en bärbar dator.
Bildtext En äldre person surfar på nätet med en bärbar dator.
Bild: Milla Karkulahti / Centralförbundet för de gamlas väl

Den kunskap vi finländare har om cybersäkerhet varierar en hel del. Många av oss har bristfälliga färdigheter på det här området, vilket innebär en risk när vi använder digitala tjänster.

– Färdigheter i cybersäkerhet handlar på individnivå om att ha rätt inställning när det gäller att använda olika tekniska apparater, att man kan använda dem, och framför allt att man har kunskap om risker och möjligheter som finns i den digitala världen, säger Jarno Limnéll som är arbetslivsprofessor vid Aalto-universitetet i Esbo.

I nuläget kan vissa personer en hel del om cybersäkerhet, medan andra inte kan tillräckligt mycket för att surfa tryggt på nätet. Särskilt många äldre har bristfälliga färdigheter, påpekar han.

– Det är en stor utmaning för vårt samhälle, att se till att alla kan hänga med i den accelererande digitala utvecklingen, tillägger han.

Kommunikationsminister Timo Harakka (SDP) kommenterar att vi måste ta oss an den här utmaningen.

– Nu har vi en hel bild av cybermedborgarkompetens både i Finland och i Europa, och det är väsentligt att alla åldersgruppers kompetens säkras, så att alla kan verka säkert i det digitala samhället, säger han i en intervju med Svenska Yle.

Presskonferens om finländarnas cyberfärdigheter. På bilden Niko Candelin, Timo Harakka och Jarno Limnéll.
Bildtext Rapporten om finländarnas och européernas cyberfärdigheter presenterades på en presskonferens i Statsrådsborgen i Helsingfors. På bilden Niko Candelin (Aalto-universitetet), kommunikationsminister Timo Harakka och Jarno Limnéll (Aalt-universitetet).
Bild: Lehtikuva

Hur det här exakt ska ske återstår att se, men planen är åtminstone att öka mängden undervisningsmaterial på EU-nivå och till exempel att ta fram spel som lär folk om cybersäkerhet.

Det här arbetet pågår bland annat vid Aalto-universitetet, som har fått EU-finansiering för det.

Den första delen av universitetets forskningsprojekt är redan gjort - det handlade om att definiera vad som avses med färdigheter i cybersäkerhet och vad nuläget är.

– Vi har fått mycket gott mottagande och mycket hjälp av andra EU-länder. Många skickar oss information och berättar hur viktigt de anser att vårt projekt är, kommenterar Limnéll.

Det behövs tillräckligt med lärare

Forskarna betonar betydelsen av att ha tillräckligt med personal som utbildar om cybersäkerhet, i olika instanser, och på olika håll i landet.

– Det är mycket viktigt att se till att folk lär sig om it-säkerhet, för det är fel väg att gå att fortsätta digitalisera allt mer i samhället om vi samtidigt lämnar folk i bakgrunden, med otillräckliga it-kunskaper, påpekar han.

Han nämner att färdigheterna också ständigt behöver utvecklas, i och med att den digitala världen går framåt med stormsteg.

Det finns i nuläget flera aktörer som utbildar i digitala kunskaper. Äldre kan till exempel få hjälp hos Centralförbundet för de gamlas väl, och deras projekt Seniorsurf, samt hos Svenska pensionärsförbundet.

Många vill nuförtiden lära sig mer om it-säkerheten.

– Den allmänna medvetenheten och intresset ökar. Det är mycket bra. Folk har märkt att det till exempel handlar om konkreta saker som att handla mat, att hålla kontakt med vänner, att jobba eller att spela på Lotto. Allt det här kan ske i den digitala världen istället för den fysiska världen.

Några förhållningsregler

Är det något många borde göra annorlunda för att använda internet på ett säkrare sätt?

– Jag skulle säga att det viktigaste är att vara vaksam och försiktig med vad man klickar på. Man ska ha lite samma slags vaksamhet som i trafiken. Oberoende om man själv har en bra eller dålig dag, och oberoende vädret, så gäller det att hålla uppsikt, kommenterar Limnéll.

Han nämner dessutom att tvåstegsverifiering har central betydelse för att göra det svårt för obehöriga att ta sig in i ens användarkonton.

Tvåstegsverifieringen innebär ett extra skyddslager ifall ditt lösenord skulle bli stulet. Många låter ändå fortfarande bli att använda den här viktiga säkerhetsfunktionen.

Limnéll tillägger att det är nödvändigt att regelbundet säkerhetskopiera viktiga filer, så att de inte går förlorade om datorn eller telefonen slutar fungera. En sådan här säkerhetskopiering kan till exempel ske automatiskt till en server på internet.

– Det handlar också om att man inser att det finns desinformation, alltså felaktig och lögnaktig information som sprids på nätet. Det krävs bildning, källkritik och att man förstår sammanhang, för att man lättare ska kunna identifiera det som inte stämmer, påpekar han.

Limnéll säger att det dessutom är väsentligt att det sker öppen kommunikation om cybersäkerhetsfrågor.

Arbetet fortsätter och målet är högt ställt

Det gäller ändå att inse att det är ett långsiktigt arbete att förbättra medborgarnas cybersäkerhetsfärdigheter, och att arbetet aldrig blir helt färdigt.

– Vi håller på att lära oss hur man ska agera på ett säkert sätt på nätet, och vi måste vara ärliga med att säkerhetskulturen förändras långsamt, och att man målmedvetet behöver främja att den förbättras, säger han.

Finland har ändå höga ambitioner. Landet ska i framtiden vara i topp när det gäller cybersäkerhet, kommenterar kommunikationsminister Timo Harakka.

– Målet är naturligtvis att vi ska vara Europas mest cybersäkra land, där medborgarna kan lita på digitala tjänster.

Fyll i formuläret.