Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Joe Biden på överraskningsvisit i Ukraina: ”Vi kommer att stå vid er sida så länge som det krävs”

Uppdaterad 20.02.2023 15:14.
Predientkollegorna Joe Biden och Volodymyr Zelenskyj besökte en katedral i Kiev för att hedra minnet av stupade ukrainska soldater. - Spela upp på Arenan

Luftvärnssirener tjöt när Biden anlände till Kiev på en överraskningsvisit. Det är första gången USA:s president besöker Ukraina sedan Ryssland inledde sitt anfallskrig.

USA:s president Joe Biden har anlänt den ukrainska huvudstaden i Kiev. Överraskningsvisiten sker efter att presidenten officiellt var på väg till grannlandet Polen, för ett statsbesök som ska äga rum på tisdag.

Luftvärnssirener tjöt när den amerikanske presidenten anlände till Kiev med ett tåg på måndagen, men det fanns inga tecken på ryska missiler eller lufträder. Visiten varade några timmar innan Biden reste vidare.

”Joseph Biden, välkommen till Ukraina! Ditt besök bär extremt viktig symbolik för ditt stöd till alla ukrainare”, sa president Zelenskyj när han tog emot Biden.

”När vi närmar oss årsdagen av Rysslands brutala invasion av Ukraina, är jag i Kiev för att träffa president Zelenskyj. Det är för att bekräfta vårt orubbliga engagemang för Ukrainas demokrati, suveränitet och territoriella integritet”, skriver Joe Biden på Twitter.

”När Putin inledde sitt anfallskrig för nästan ett år sedan trodde han att Ukraina var svagt och väst var splittrat. Han trodde att han kunde vänta ut vår uthållighet. Det tror jag inte han tänker längre”, sa Biden under presskonferensen som sändes från Kiev.

”Ni [ukrainare] påminner oss om att friheten är ovärderlig. Den är värd att slåss för så länge som det krävs. Och det är så länge vi kommer att stå vid er sida, herr president, så länge som det krävs”, säger Biden till Zelenskyj.

Joe Biden fick ett namnplakat på en gata i Kiev - Spela upp på Arenan

Bidens kända position var Washington, dök upp i Kiev

Den amerikanske presidentens besök i Kiev hemlighölls in i det sista, som en säkerhetsåtgärd. Visiten var snabbt över, och de misstänksamt avstängda gatorna i Kiev öppnades åter. Enligt AFP har Biden redan rest vidare.

Enligt New York Times tog Biden sig till Kiev med ett tåg från den polska gränsen. Enligt offentliga uppgifter befann han sig ännu i Washington, när han i verkligheten redan var i Kiev.

Statsbesöket i Polen väntas äga rum på tisdag som planerat.

Biden meddelar om nya vapen och sanktioner

I Vita husets pressmeddelande skriver Biden om nytt stöd till Ukraina, vilket introducerades i samband med visiten, och nya sanktioner som introduceras senare i veckan.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden saapuI vierailulle Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan, jossa hän tapasi presidentti Volodymyr Zelenskyin 20. helmikuuta 2023.
Bildtext Bidens besök inträffar kort innan årsdagen för den ryska invasionen, som inleddes den 24e februari förra året.
Bild: Ukrainan presidentin kanslia

”Jag kommer att tillkännage ytterligare en leverans av kritisk utrustning, inklusive artilleriammunition, pansarvärnssystem och radarsystem för luftövervakning. Detta är för att hjälpa till att skydda det ukrainska folket från lufträder. Senare den här veckan kommer jag även att tillkännage ytterligare sanktioner mot elitpersoner och företag som stöder och fyller på Rysslands krigsmaskin”, skriver Biden i Vita husets pressmeddelande. Stödpaketet beräknas vara värt ungefär 500 miljoner amerikanska dollar, alltså knappt 470 miljoner euro.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sa att de också diskuterat långdistansvapen, men han preciserade inte vilken typ av vapen det var tal om eller vad man kommit överens om.

Biden meddelade att han nu ser fram emot att resa vidare till Polen för att träffa president Andrzej Duda, vilket var den tidigare kända agendan.

Källor: BBC, Reuters, New York Times, STT, The White House