Nu är valkampen igång – partierna går till val i Vasa valkrets med fulla listor och en tro på överraskningar
Det är bäddat för ett spännande riksdagsval. Centern tror på fyra mandat i Vasa valkrets trots kräftgång nationellt. Även SFP tror på att man lyckas hålla ställningarna. Men Sannfinländarna siktar på att knipa fler röster och gå från tre till fyra mandat.
Det är intensiva veckor som ligger bakom, men nu är partiernas arbete med att färdigställa kandidatlistorna över. Senast tisdag före klockan 16 ska kandidatansökningarna lämnas in till valkretsnämnden.
I Vasa valkrets har samtliga större partier lyckats få ihop fulla listor, vilket innebär 16 namn per lista.
Valdagen är söndag andra april.
Centern: ”Fyra mandat realistiskt”
Centern ställer föga överraskande upp med full lista. Partiet ställer upp tolv kandidater från kretsen i Södra Österbotten och fyra från Mellersta Österbotten.
Verksamhetsledaren i Södra Österbotten, Pilvi Kärkelä, är nöjd med listan.
– Vi har kunnigt folk och alla har lång erfarenhet av förtroendeposter, säger Kärkelä.
Centern är stark i Vasa valkrets, främst då förstås i landskapen Södra Österbotten och Mellersta Österbotten. Vid riksdagsvalet 2019 tappade man dock ett mandat, från fem till fyra.
Och när partiet nationellt bara backar, är det rimligt att fråga sig om man nu är rädda för att tappa ytterligare ett mandat.
Kärkelä berömmer det arbete som de partiaktiva gör i Södra Österbotten.
– Det görs med iver. Om det är någonstans som Centern har framgång så är det i Södra Österbotten. Fyra mandat är definitivt realistiskt och självklart siktar vi också på ett femte.
Kärkelä tror att frågor kring social- och hälsovård kommer att vara viktiga. I Södra Österbotten kommer det också att handla om mat och jordbruk. Hon nämner också säkerhetsfrågor och frågor kring hur man ska klara vardagen.
SDP: Österbotten allt viktigare
SDP har också full lista.
Nils-Johan Englund, verksamhetsledare för Finlands Svenska Socialdemokrater, tycker att intresset varit på ungefär samma nivå som för fyra år sedan.
– Det gäller ju att sätta ihop en lista som har spridning vad gäller ålder, yrkesgrupper och sådant. Vi är nog nöjda med vår lista, säger Englund.
Englund menar att landskapet Österbotten blivit allt mer viktigt för SDP.
– Vi har lite fler kandidater från Österbotten nu än tidigare.
Sanna Marin är ett fenomen och frågan är om det kan hjälpa SDP att knipa ett tredje mandat i Vasa valkrets.
– Givetvis hoppas vi på det. Det var upplyftande att se att SDP är på andra plats bland förstagångsväljarna. Jag hoppas att det syns bland yngre väljare här i Vasa valkrets.
I Helsingin Sanomats mätning med förstagångsväljare var Sannfinländarna den stora favoriten, medan SDP alltså kom på andra plats.
Samtidigt ska det konstateras att det är ett stort frågetecken vad som kommer att hända med Jutta Urpilainens röster från förra riksdagsvalet. Kommer de att hållas inom SDP och hur fördelas de i såna fall?
Inflationen, ökade levnadskostnader, stigande räntor. Det räknar Englund upp som viktiga valfrågor.
– Ekonomin och i synnerhet privatekonomin vill folk diskutera. Däremot har statsskulden inte kommit upp så mycket bland vanligt folk.
SDP har två mandat i Vasa valkrets.
Sannfinländarnas mål är att knipa ett fjärde mandat
Sannfinländarna har också full lista och det skulle ha funnits fler villiga. Likt Centern har man delat upp platserna så att Södra Österbottens distrikt (dit också Vasa hör) har elva platser och Mellersta Österbotten fem.
– Vi har många framtidsnamn på vår lista i kombination med erfarna kandidater och sittande riksdagsledamöter. Jag är förväntansfull, säger Juha Rantala, valchef för Södra Österbottens distrikt.
I den senaste partimätningen är Sannfinländarna landets tredje största parti och i den redan nämnda undersökningen bland förstagångsväljare är man alltså etta.
Samtidigt är det svåra tider för Centern. Sannfinländarna har tre mandat i valkretsen.
Tror du att ni kan knipa ett fjärde mandat i Vasa valkrets?
– Vårt mål är ett fjärde mandat och det har det varit ända sedan vi började jobba med det kommande valet, säger Rantala.
Som viktiga valfrågor lyfter Rantala upp köpkraften och att pengarna inte längre räcker till för folk.
– En oro för morgondagen och för hur Finland klarar sig, säger Rantala.
SFP: Stark tro på att lyckas behålla det fjärde mandatet
SFP ställer upp med full lista i Vasa valkrets.
Nomineringsgruppens ordförande Sven Jerkku säger att jakten på rätt kandidater följt normalt mönster, där det är svårast på slutet. Han är nöjd med allt utom könsfördelningen som blev tio män och sex kvinnor.
– Vi fick ihop en väldigt stark lista och jag är nöjd med allt utom jämställdheten.
I valet 2019 tog SFP tillbaka sitt fjärde mandat och blev största parti i Vasa valkrets. Jerkku tror att man ska lyckas behålla det fjärde mandatet.
– Det är klart att det ska jobbas för varje röst, men med den här listan tror jag alla hittar en kandidat de kan lägga sin röst på. Så jag tror vi behåller det fjärde mandatet.
Jerkku tror att flera starka teman kommer att prägla debatten inför valdagen.
– Jag skulle tro att det blir säkerhetsfrågan, vård och energi som kommer att diskuteras.
Samlingspartiet: ”Tre mandat fullt möjligt”
Även Samlingspartiet går till val med full lista i valkretsen.
Att få ihop en fungerande helhet är alltid den största utmaningen, säger verksamhetsledare Riikka Varila.
– Jag är mycket nöjd. Vi har en bra och mångsidig lista och nu är det fullt möjligt att få tre mandat, säger Varila.
Väljarstödet för Samlingspartiet i det senaste kommunalvalet och i välfärdsområdesvalet visar enligt Varila att det finns goda chanser för ett tredje mandat för Samlingspartiet i Vasa valkrets.
– Dessutom ligger våra gallupsiffror nu mycket högre än i förra valet.
Varila tror att Natoprocessen och finländska försörjningsberedskapen är frågor som kommer att diskuteras flitigt under valrörelsen.
– Men det allra viktigaste är ekonomin och skuldsättningen, säger Varila.
De Gröna jagar ett mandat
Mikko Jokipii är verksamhetsledare för De Gröna i Österbotten. Han tror att partiet nog får ihop en hel lista i Vasa valkrets, men uppger att det har krävt hårt arbete på sluttampen.
– En del förhandlingar har pågått riktigt in i det sista och många funderar länge om de verkligen är redo att ställa upp. Var och en vet vad det innebär idag att satsa fullt ut på en kandidatur, säger Jokipii.
I en del fall handlar det om politiker som redan är förtroendevalda inom såväl välfärdsområdet som kommunalpolitiken. Då funderar man på hur man ska få tiden och krafterna att räcka till, beskriver Jokipii.
Han säger ändå att han är mycket nöjd med den kandidatlista man fått ihop. Han lyfter fram att han bland annat är glad över att REKO-rörelsens grundare Thomas Snellman i Pedersöre ställer upp för De Gröna, av flera anledningar.
– Bland annat därför att det är viktigt för oss att få med också tvåspråkigt perspektiv, det kan vi inte bortse ifrån på vår lista.
Jokipii säger att en österbottnisk grön riksdagsledamot självklart är målsättningen.
– Vi jagar ju den där platsen i riksdagen. Och vi tror på våra chanser nu, det här är nog den bästa listan vi någonsin haft.
Han påpekar att partiet under de senaste årens val har gått framåt i valkretsen.
– Vi har stark tro på att det skulle kunna gå vägen om vi lyckas förmedla till väljarna hur nära det faktiskt är med en grön riksdagsledamot från Vasa valkrets.
Valrörelsen ser enligt Jokipii ut att bli traditionell, trots att kriser som coronapandemin och krig har präglat de senaste åren. Han tror att teman som nationell säkerhet, sysselsättning och i viss mån även klimatet kommer att diskuteras.
KD tror på överraskningar
Också Kristdemokraterna har lyckats spika 16 namn på sin lista och Jani Andersson, som är kretsordförande för i Mellersta Österbotten, glädjer sig över den blandning man lyckats få till stånd.
– Jag är nöjd, vi har en väldigt bra lista. Där finns ungdomlighet och där finns erfarenhet, det finns en fin geografisk spridning, säger Andersson.
Han vill inte spika fast att KD bara skulle ha möjlighet till sitt nuvarande ena mandat, tvärtom.
– Jag tror nog att vi kunde få två. Jag tror att vi kan få se överraskningar i det här valet. De skeenden som vi ser bland andra partier kan eventuellt leda till en fördel för vårt parti.
Andersson tror att också människonära frågor ska få plats i valrörelsen.
– Jordbrukets situation och försörjningsberedskapen tror jag kommer att diskuteras. Och båda dessa teman är viktiga för KD, vi håller dem gärna framme.
Vänsterförbundet: ”Viktigt med alternativ”
Pia Leinonen, valkoordinator för Vänsterförbundet i Österbotten, säger att det var lätt att hitta de första kandidaterna.
– Men de sista kandidaterna har vi nog fått leta efter, säger Leinonen.
I söndags kompletterade partiet sin lista med ett antal namn och man går till val med full lista.
Leinonen är nöjd med kandidaterna. Hela valkretsen finns representerad.
I riksdagsvalet 2011 gjorde Harri Moisio bra ifrån sig med 4 600 personliga röster, dock utan att bli invald. Valen 2015 och 2019 gav inte heller några mandat.
Det är inte sannolikt med ett mandat för Vänstern. Något som även Leinonen konstaterar.
– Men jag tycker att det är viktigt att vi erbjuder ett alternativ för de som har samma värden som oss.
Gällande viktiga valfrågor lyfter Leinonen fram ekonomin och klimatfrågor.
– Utbildningen är också viktig för oss. Och krisen inom social- och hälsovården och bristen på arbetskraft där, det är något vi helt enkelt måste åtgärda.